Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hedvig Hagwall Bruckner: ”Boken som har påverkat hela min karriär”

Publicerad: 26 juli 2019, 14:58

"Jag vet inte om det är sant, men jag har i alla fall alltid tänkt att det är Greg Bengtsson som gav mig min karriär", säger copyn Hedvig Hagwall Bruckner.

Foto: Press

Att copywritern Hedvig Hagwall Bruckner landade sitt första jobb på Forsman & Bodenfors har mycket att göra med en viss bok, enligt henne själv. Här berättar hon om varför boken från 50-talets reklambyråliv har betytt så mycket för karriären.


Ämnen i artikeln:

KingHedvig Hagwall BrucknerBoktips

En bok som betytt mycket för dig i karriären och varför den varit viktig?
– ”Greg Bengtsson och kärleken”, en roman från 1953 av Pär Rådström. Det är ingen bok jag nödvändigtvis rekommenderar, men jag tror faktiskt att den kan ha påverkat hela min karriär. Den handlar om Greg Bengtsson, en journalist som fått nedlåta sig till att arbeta på reklambyrå som copywriter. Boken är som sagt skriven på tidigt 50-tal så reklambyrålivet som beskrivs i den var lång ifrån det jag drömde om då jag läste boken 1998. Då pluggade jag till copywriter på Berghs och min far (som var journalist) gav boken till mig, lite som ett skämt. Pär Rådström skriver kul och vasst och det var lätt för mig att plocka ut lustiga anekdoter om ett svunnet reklam-Stockholm som jag kunde dra för mina kurskamrater och andra reklamare. Detta sammanföll med att jag skulle visa min mapp för Forsman & Bodenfors kreatörer som var i Stockholm för en mappvisningsdag (detta var innan Stockholmskontoret). Det var en lång lista på folk som skulle visa mapp och naturligtvis var det försenat. Jag hade en sen tid (kanske till och med den sista?) så jag fick sitta och vänta ett bra tag. Då jag satt där kom en lång, ganska smal snubbe ut i köket för att ta något att dricka. Jag visste inte vem det var men tyckte att  han verkade hygglig så jag vågade fråga om det var okej att jag också tog en öl eftersom jag skulle få vänta minst en timme till. Det gick förstås bra och han undrade om jag ville ha någon tidning eller så att bläddra i (detta var innan smartphones och wifi). ”Nä, jag har den här.” sa jag och viftade med boken och drog någon dråplig copywriter-historia ur den. Killen försvann och när jag till slut fick komma in och visa min mapp visade det sig vara Filip Nilsson, den för mig då legendariske cd:n på Sveriges bästa byrå. Vi snackade vidare om boken och jag kände mig mer avslappnad än på någon av mina tidigare mappvisningar. Jag tror att det där första intrycket i köket gav både mig och honom en liten krok att hänga upp mötet på, det avdramatiserade de hela på ett märkligt bra sätt. Inte långt efter mötet for jag ner till Göteborg för ytterligare ett möte som ledde till att jag flyttade till Göteborg och fick börja min karriär på det mest gynnsamma vis man kan tänka sig. Jag vet inte om det är sant, men jag har i alla fall alltid tänkt att det är Greg Bengtsson som gav mig min karriär.

En bok som betytt mycket för dig i privata livet och varför den varit viktig?
– Det finns så oerhört många böcker jag skulle vilja nämna som svar på den frågan. Jag älskar att läsa och de flesta böcker innehåller någon liten juvel som är värd att bära med sig. Men en dök nyligen upp i mitt Facebookflöde som jag inte tänkt på många år. Det var ”Rosario är död” av Majgull Axelsson. Den utkom 1989 så jag måste ha varit i 17-18-årsåldern när jag läste den. Det är en dokumentärroman om Rosario Baluyot, ett gatubarn i Olongapu i Filippinerna. Hon blir bara 11 år och är ett av många, många offer för sexturism och pedofili. Boken drabbade mig enormt och jag minns det som att jag grät i veckor efter att ha läst den. Jag tror inte att det talades om övergrepp på barn som det görs idag och den brutala verkligheten var omvälvande för mig. Boken tände en arg eld i mig som faktiskt aldrig har slocknat. Och när jag idag får jobba med en organisation som Childhood flammar den emellanåt upp till en riktigt rejäl majbrasa.

Vad läser du i sommar?
– Jag ser alltid till att ha en präktig hög med böcker till semestern. I år har jag hittills bland annat betat av Jonas Hassen Khemiris ”Pappaklausulen”(mycket bra), Evin Ahmads ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar” (kort men fin), ”Mamma är bara lite trött” av Sara Beischer (föll mig inte riktigt i smaken) och ”Låt oss hoppas på det bästa” av Carolina Setterwall (fantastisk bok om hur Carolina plötsligt blir änka med en 8-månaders bebis, om ilskan, skulden, sorgen, döden och livet). Men, bäst av alla var ”Allt jag fått lära mig” av Tara Westover. Vilken bok! Om man bara tänker läsa en enda i år tycker jag att det ska vara den. Tara Westover beskriver sin uppväxt i en amerikansk mormonfamilj med föräldrar som misstror staten, läkare, mediciner och ja, det mesta som skulle kallas uppstyrt och ordnat. Hon får inte gå i skolan och hennes hemskolning tycks till största delen bestå i att hon får hjälpa sin mor att blanda homeopatiska örter och sin far med fullständigt livsfarligt arbete på familjens skrotupplag. Från denna miljö lyckas hon ändå på ett fullständigt makalöst vis ändå skaffa sig en utbildning, ett eget liv och dessutom skriva denna otroliga bok.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.