Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hellenius efter #metoo-skämten: Aldrig meningen att gå för långt

Publicerad: 16 november 2017, 06:48

David Hellenius och Renée Nyberg har fått kritik för en del skämt de drog under branschgalan 100-wattaren i tisdags.

Foto: Frankie Fouganthin / Creative Commons

David Hellenius om kritiken efter 100-wattaren, Sveriges Annonsörer om skämten "Det blev fel", expert på SVT sparkades av förre arbetsgivaren efter sexuella trakasserier. Det och mycket mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

AT&TTime WarnerDavid HelleniusRenée Nyberg

Helenius om #metoo-skämten: Aldrig vår avsikt att gå för långt

Efter att branschgalan 100-wattaren gick av stapeln i tisdags har konferenciererna, Renée Nyberg och David Hellenius, mötts av kritik. Anledningen är att de två under galan drog en rad skämt som anspelade på #metoo-rörelsen och specifikt TV4 som sponsrade galan.

"Nya regler av arbetsgivaren, minst 80 cm mellan medarbetare" var ett av skämten. Duons beteende fick Mimmi Sköldberg, kundstrateg på Edelman Deportivo, att reagera.

"Någon himlar med ögonen. Andra skruvar lite på sig. Kanske sitter vi med våra egna historier som bränner inom oss. Kanske sitter vår egen förövare i samma vackra sal.", skrev hon i en krönika på Resume.se.

När Hellenius till en början konfonterades nekade han till att de skulle skämtat om #metoo-rörelsen men senare under gårdagskvällen svarade han via TV4:s kommunikationschef Jennifer McShane.

"Angående igår kväll så var det aldrig vår avsikt att ta skämten för långt. Meningen var att brygga över till en allvarlig del där just det här ämnet lyftes på scenen. Om någon upplevde det vi sa som opassande så var det verkligen inte meningen" skrev han i ett mejl till Aftonbladet.

...och Sveriges Annonsörer om kritiken

Galan 100-wattaren anordnas av branschorganisationen Sveriges Annonsörer. Med under hela kvällen och prisutdelningen var organisationens vd Anders Ericson. I ett uttalade på Sveriges Annonsörers sajt kommenterar de nu händelsen.

"I efterhand kan vi konstatera att en del skämt inte blev bra. Det blev fel. Och vi beklagar detta. Skämten rörde bland annat TV4 själva och #metoo.

Det uppfattades som att det allvarliga i #metoo och det som kommit fram ur kampanjen skämtades bort. Där vill vi vara väldigt tydliga. Vi vill absolut inte förminska betydelsen eller vikten av #metoo. Det är mycket viktigt att lyfta frågan och debatten. Att föra fram historierna. Att komma till förändring. Meningen var absolut inte att förminska #metoo eller de händelser som skämten refererade till." skriver de.

Uppgifter: USA:s justitiedepartement försöker stoppa AT&T:s köp av Time Warner

Enligt källor till Reuters och CNBC försöker det amerikanska justitiedepartementet stoppa teleoperatören AT&T:s uppmärksammade köp av Time Warner. Enligt CNBC:s uppgifter har justitiedepartementet redan lyckats övertala flera lokala åklagare om att skriva under krav på att affären stoppas. Anledningen till att köpet försöker förhindras är att AT&T vid ett köp av Time Warner skulle hamna i en alltför dominant position och därmed bryta mot konkurrenslagar.

Affären, som ses som banbrytande på den amerikanska marknaden, har fått extra uppmärksamhet sedan Donald Trump hävdat att han vill blockera den. Time Warner äger den av Trump "fake news"-kanalen CNN.

Expert på SVT sparkades av sin förra arbetsgivare på grund av sexuella trakasserier

De misstänkta övergreppen ska ha skett strax innan mannen började sitt nya jobb som sportexpert på SVT, det rapporterar Aftonbladet. En kvinna vid den förra arbetsplatsen rapporterade vid ett flertal tillfällen om mannens beteende, där han bland annat ska ha försökt tvinga sig till sexuella tjänster, till sin chef. SVT ska inte ha blivit informerade om varför mannen sades upp från sin förra arbetsplats. SVT:s sportchef, Åsa Edlund Jönsson, berättar för Aftonbladet att hon ännu inte vill svara på frågor i ärendet innan hon fått en bättre bild av vad som hänt.

– Efter frågor från media har jag läst en rad artiklar. Jag försöker nu skaffa mig en bättre bild av vad som hänt på en redaktion för flera år sedan. Jag har förstått det som att en grupp personer bidragit till en osund arbetsmiljö där ledningen dröjt med att vidta åtgärder.

Twitter gör om regler för verifierade konton

Twitter har nyligen mottagit kritik då kända personer inom vit makt- och alt right-rörelsen, som Richard Spencer och Jason Kessler, fått så kallade "verifierade konton" på plattformen. Verifierade konton var framtill förra året reserverade för "kända" personer men användare har sedan dess kunnat ansöka om att få den blå bocken bredvid sina användarnamn. Nu meddelar Twitter att de användare som "sprider hat och våld, hotar människor på grund av deras etnicitet, ursprung, sexuell läggning, kön, könsidentitet, religiös övertygelse, ålder, sjukdom eller skada, stöttar av hatgrupper och våldsamt beteende" ska bli av med sina verifieringar, det rapporterar Techcrunch.

Black Friday väntas slå nya rekord

Den amerikanska, nu globala, shoppingdagen Black Friday väntas slå nya rekord för köp via mobilen, det menar undersökningsföretaget App Annie. Spenderad tid på mobilshopping väntas öka med 45 procent under dagen, som infaller den 24 november. Apparna Amazon, Wish, Etsy och Zulily väntas bli de största under dagen.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.