Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hennes anställda är fast i krigshärjade Ukraina: ”Dessa upplevelser tillhör vardagen nu”

Publicerad: 17 mars 2022, 10:38

Kate Vasylenko är vd för det digitala marknadsföringsbolaget 42DM. Flera av hennes anställda är fortfarande fast i krigsdrabbade Ukraina. ”Vi har gjort vårt bästa för att hjälpa våra anställda komma bort från de allra farligaste områdena,” berättar hon.


Ämnen i artikeln:

UkrainaUkrainakrigetRysslandKreatör

Hur mår du?
”Jag mår relativt bra, sett till hur situationen i Ukraina ser ut just nu. De allra flesta i vårt team är för närvarande i säkerhet i västra Ukraina eller utomlands; även om flera av mina kolleger fortfarande är i Kiev, och en av dem är i Mariupol just nu. Han sitter i säkerhet i en källare, men tyvärr kan vi inte hjälpa honom därifrån. Hela området är under tung attack av ryssarna och de humanitära korridorerna är blockerade. Det är svårt att förstå att det här händer 2022, men det är verkligheten som vi i Ukraina måste hantera varje dag.”

Kan du beskriva hur de senaste veckorna har varit för dig?
”Det har varit svårt. Just nu fokuserar vi på vad som betyder allra mest: människors säkerhet. Vi har gjort vårt bästa för att hjälpa våra anställda att komma bort från de allra farligaste områdena. En av våra designers, en ensamstående mamma, satt fast i ett skyddsrum i Tjernihiv i mer än en vecka med sina barn och sin mor. Till sist lyckades hon fly från staden, men de här upplevelserna tillhör vardagen nu. Och tyvärr är hennes berättelse inte den värsta.” 

Precis som många andra entreprenörer i Ukraina är vi fokuserade på att sprida budskapet inom tech- och finanssektorn, för att få dem att avbryta sin närvaro i Ryssland. Många företag har redan ställt sig bakom bojkotten som pågår tills kriget tar slut. Visa, Mastercard, Payoneer och många andra stora spelare har valt att stötta Ukraina.

Många i vårt team har deltagit i att sprida budskapet om krig hos den ryska befolkningen, så att lokalinvånarna förstår vad som är sant och inte och – förhoppningsvis – kan vara med och tvinga regeringen att avsluta kriget. Vi kommer att fortsätta göra det vi tror kan leda till fred i Ukraina.

Hur mår de anställda?
De flesta är i säkerhet nu – de försöker jobba när de har möjlighet. De försöker hjälpa sina familjer och göra sitt bästa för att stödja sitt land i den allra mörkaste av stunder.”

Hur ser den närmaste framtiden ut för dig?
”Att kämpa så mycket och så hårt som vi bara kan. Vi fortsätter jobba för att hålla vårt team i säkerhet, och gör vårt bästa för att hålla bolaget i gång trots allt som händer. Vi håller till och med på att utöka vårt team genom att anlita ukrainare runtom i världen – personer som har lämnat sina hem och som behöver hitta nytt arbete för att stödja sina familjer. Vi stöttar den ukrainska armén och ukrainska flyktingar och donerar pengar för att hjälpa de i störst behov av hjälp.

Som digitalt marknadsföringsbolag försöker vi göra allt vi kan för att sprida sanningen om vad som händer i Ukraina och informera om hur resten av världen kan hjälpa oss.” 

Före detta anställda hjälper till, eftersom de bryr sig om sitt land. Nik Nelson, vår före detta contentchef, bor nu i Australien. Hon och frun Inna blev berörda av bilderna från kriget som de såg via nyhetsmedier. Det fick dem att skrida till verket och starta en insamling för oss i Ukraina. Det allra mesta donerades via humanitära organisationer, det ukrainska banksystemet och fonden för Ukrainas armé, men en del av pengarna gick till att starta den här webbsidan.” 

Tanken är att få så många som möjligt att se vad som händer i Ukraina just nu. Den riktar sig till människor som inte har tillräcklig kunskap om hur de ska gå tillväga för att hjälpa oss. Här får man information och valmöjlighet till donationer och namninsamlingar. Här kan man också aktivera sig ännu mer genom att till exempel nå ryssar genom tjänster som TripAdvisor och Tinder, för att hjälpa till att sprida information om kriget.”

Vi är säkra på att Ukraina kommer att vinna detta orättvisa och hemska krig mot mänskligheten och vi kommer att göra vårt allra bästa för att det ska ske.”

Kate Vasylenko
Vd för 42 Digital Marketing

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.