Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Heta villebråd för PR-branschen

Publicerad: 6 oktober 2010, 12:54

Igår blev det klart vilka som blir ministrar i nya regeringen. Därmed inleds pr-bolagens jakt på politiskt sakkunniga, pressekreterare med mera. Resume.se har talat med några som har blivit av med jobben kring hur man ser på pr-branschen.


Stefan Svanström. Foto: Pressbild.

Igår blev det klart att kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell, socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson, infrastrukturminister Åsa Torstensson och högskoleminister Tobias Krantz får lämna sina uppdrag. Därmed börjar pr-branschens Silly Season och huggsexan om talangerna.

Mia Widell, Stefan Svanström, Sarah Lundgren, Ingrid Eriksson och Malin Strid är bara några av de namn som har blivit av med jobben. Gemensam nämnare är att man inte vill gå in på huruvida man fått erbjudanden innan och efter valet. En ytterligare gemensam nämnare är att samtliga är öppna för erbjudanden från pr-branschen.

Mia Widell har varit pressekreterare åt Mats Odell. Dessförinnan var hon journalist på Sveriges Radio, och Nyhetsbyrån Direkt. Hon har också arbetat med internkommunikation åt Ericsson:

– De här fyra åren har varit en höjdpunkt i mitt liv. Men nu har jag blivit av med jobbet och får fundera över olika möjligheter. Jag har inte jobbat med pr tidigare, men är alltid öppen för förslag, säger hon.

Detsamma gäller hennes tidigare kollega Stefan Svanström, politiskt sakkunnig hos Mats Odell. Han har bland annat varit sex år på Finanstidningen, därefter analytiker för Riksbanken och chefekonom på Länsförsäkringar. Som politiskt sakkunnig har han varit involverad i frågor kring finansmarknaden samt utförsäljning av statliga bolag:

– Det är inte så konstigt att personer från politiken går till pr-branschen. Man har fått expertkunskaper som kan användas både inom politiken och näringslivet, säger han.

Fram till dess att nya regeringen är bestämd har han gett kalla handen till eventuella förslag. Men nu är alltså situationen annorlunda:

– Det är klart att man är öppen för förslag. Sedan kan det ju bli så att jag får erbjudanden från regeringskansliet, men jag stänger inga dörrar, säger Stefan Svanström.

Han har inga planer på att utnyttja villkoren med ett års betalning längre än nödvändigt:

– Jag är van vid ett hektiskt arbetstempo. 40-timmarsveckorna var lätt räknade, säger Stefan Svanström.

Kollegan Sarah Lundgren, som också har varit politiskt sakkunnig åt Mats Odell, vill alltså inte gå in på om hon redan innan valet fått erbjudanden från pr-branschen. Hon har bland annat arbetat för Kristdemokraterna i förra valrörelsen och det var också då hon kom i kontakt med Mats Odell:

– Jag har inte funderat över vad jag vill göra framöver, men pr-branschen är ett spännande alternativ, säger hon.

Ingrid Eriksson var politiskt sakkunnig hos Åsa Torstensson. Hon har en bakgrund som personalvetare och har bland annat varit inblandad i projekt hos ett antal ungdomsorganisationer. Därefter har hon jobbat för Centerpartiet. Hon saknar däremot tidigare erfarenheter av pr-branschen:

– Jag har inte funderat i sådana banor tidigare, utan har en klassisk politisk bakgrund. Men för mig skulle det kännas märkligt att utesluta en hel bransch som pr-branschen, säger Ingrid Eriksson.

Malin Strid var politisk sakkunnig hos Tobias Krantz. Dessförinnan har hon arbetat nära Lars Leijonborg sedan början av 2002. Hon har också varit ledarskribent för Liberala Nyhetsbyrån:

– Jag har inget emot pr-branschen som princip och det viktigaste personer som mig kan tillföra är väl kunskaper kring hur det politiska beslutsfattandet verkligen fungerar. Det krävs att man är på insidan för att verkligen förstå, säger hon.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.