Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hit går Röda Korsets kommunikationspengar

Publicerad: 10 juni 2009, 13:47

Röda Korsets kommunikationsenhet gjorde förra året av med närmare 26 miljoner kronor.
Merparten av upphandlingarna gällde trycksaker.


Ämnen i artikeln:

Johan af DonnerRöda Korset

Revisorerna går nu igenom de upphandlingar som Johan af Donner varit ansvarig för som chef över kommunikationsenheten. Även Cancerfonden, där han tidigare var chef, har satt revisorerna på att gå igenom gamla fakturor.

På Röda Korset är medieköp och tryckkostnader de stora kostnaderna för enheten, utöver personalkostnader. Organisationens kommunikationsenhet belastade under förra året verksamheten med kostnader som uppgick till 25,6 miljoner kr, varav av 19,6 miljoner kr motsvarar presstjänst, mediaservice, profilskapande åtgärder och bild- och trycksaksproduktion. Medlemstidning och årsbok står för resterande 6 miljoner kr.

Organisationens totala kostnader uppgick samtidigt till 944,8 miljoner kr.
Den största kostnadsposten var akut katastrofhjälp: 187 miljoner kr.
Intäkterna uppgick samtidigt till 927,5 mkr, varav en dryg tredjedel – 347,7 mkr – kom från insamlingar.

Kommunikationskostnaderna motiveras med att det är en ”förutsättning för att kunna intressera människor att bli frivilliga och medlemmar. Det är också en förutsättning för att kunna nå ut till dem som behöver vår hjälp.”

En av de största kostnadsposterna är Röda Korsets medlemstidning Henry, med en upplaga på drygt 250 000 exemplar och utgåva med fyra nummer per år.
Henry trycks av Sörmlands grafiska och produceras av Citat Journalistgruppen.
Enligt uppgifter till Resume.se förekommer ingen av dem i den nu aktuella polisutredningen.
– Om så vore fallet skulle jag ha varit informerad, säger Peter Söderstam, försäljningschef på Sörmlands grafiska.

Inte heller på Röda Korsets mediebyrå Carat känner de berörda medarbetare, som Resume.se, talat med till något om en utredning. De har fått alla information via medierna.

Chefen för enheten Johan af Donner, som i maj fick gå från Röda Korset redovisade under 2007 en inkomst på 794 000 kronor, motsvarande en månadslön på drygt 66 000 kronor.
Under samma år hade han tre betalningsanmärkningar: ett betalningsföreläggande på drygt 41 000 från Skandinaviska Enskilda Banken, en skatteskuld på drygt 13 000 kronor och en restförd vägskatt på 1520 kronor.

Han redovisade också ett stort underskott på kapital, motsvarande 227 764 kronor.

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

Johan af DonnerRöda Korset

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.