måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hjälp Resumé att granska den psykiska ohälsan i branschen

Publicerad: 16 december 2021, 13:33

Nu vill Resumé höra din historia.

Foto: Getty Images.

Resumé vill ta reda på varför kommunikationsbranschen drabbas hårdare av psykisk ohälsa på jobbet än andra branscher. Nu efterlyser vi din historia.

Ämnen i artikeln:

Prestationens pris#baramänniska

R

Redaktionen

red@resume.se


Resumé har sedan 2013 lyft frågan om psykisk ohälsa i kommunikationsbranschen under hashtagen #baramänniska. Under vinjetten har läsare kunnat ta del av vilka konsekvenser stressen, prestigen och det hårda arbetsklimatet i kommunikationsbranschen kan ha.

2018 publicerades en mycket uppmärksammad text om Peter, en konsult på en större byrå som tog livet av sig efter att ha plågats av långvarig stress på jobbet.

Pandemin har på flera sätt gjort frågan mer relevant för branschen som Resumé bevakar. Hemmakontoren har skapat otydligare gränser mellan arbete och fritid. Byråsverige präglas av flera år med vikande lönsamhet, en växande inhousetrend och andra aktörer som utmanar affären. Coronakrisen har fått många kommunikationsköpare att skära i sina budgetar, vilket pressar konsultföretagen att hitta nya intäkter. Och trots regeringens stödpaket har flera arbetsgivare på byrå- och kundsidan sagt upp personal, färre ska göra jobbet. 

Under hösten släppte Skandia rapporten ”Sveriges sjukaste yrke”, som undersöker vilka arbetsplatser som oftast drabbas av psykisk ohälsa. Här ligger informations- och kommunikationsbranschen i topp. Kommunikatörer är tre gånger så sjuka som gruppen med lägst antal sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa, jordbrukare. 

LÄS OCKSÅ: Kommunikation är Sveriges sjukaste yrke: ”Den värsta konsekvensen är dödsfall”

Prestationens pris – vi behöver din hjälp

I artikelserien ”Prestationens pris” kommer Resumé att titta närmare på vad det är som gör att kommunikationsbranschen är mer drabbad än andra delar av näringslivet.

Vi kommer att prata med experter och forskare på området samt ta del av det vetenskapliga underlag som finns i frågan.

Lyfta företagens strategier, ansvar, åtgärdsplaner och erfarenheter av att försöka skapa en bättre psykosocial arbetsmiljö.

Hur ekonomiska aspekter som nivån på timarvoden, konkurrensen från angränsande aktörer och kravbilden från kommunikationsköparna kan trigga ett dysfunktionellt arbetsliv.

Resumé vill också ta del av erfarenheter från er som arbetar i branschen. Har du mått dåligt på grund av den höga stressen i ditt arbete? Har du blivit sjukskriven till följd av den höga arbetsbelastningen? Arbetar du eller har arbetat på en arbetsplats som haft problem med arbetsmiljön, men som med konkreta åtgärder lyckats skapa en mer välfungerande arbetsmiljö. Har du nyhetstips inom ramen för vår artikelserie prestationens pris?

Vi vill gärna att du hör av dig till våra reportrar:

alicia.price@resume.se

joakim.wedholm@resume.se

andreas.thorell@resume.se

yasmine.winberg@resume.se

Du har möjlighet att vara anonym och kan också höra av dig här för att lämna anonyma tips, utan att behöva lämna ifrån dig några kontaktuppgifter. 

Alla som kontaktar Resumé har en grundlagsstadgad rätt till källskydd. Det innebär att journalister som har tagit emot ett tips eller en uppgift inte får röja identiteten för den som vill vara anonym.

Stort tack och ta hand om er!

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev