Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon sågar journalisterna

Publicerad: 2 september 2010, 10:05

Pernilla Ström, tidigare ekonomijournalist och nu styrelseledamot i bland annat Bonnier AB, Sydsvenskan och HQ, där du slåss som en tigrinna mot Finans­inspektionen. Hur anser du att medierna har skött bevakningen av HQ-skandalen?


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanBonnierBörs

truefalse

Pernilla Ström

– Svårt att säga, jag har inte haft tid att se allt än. Det har varit helt hysteriska dagar, i går sprang jag mellan en massa möten och gråtande anställda på banken. Men medierna har nog skött sig ganska bra. De uppgifter som Finans­inspektionen använder låg inte öppet för granskning. Till och med bankens styrelse fick fel information från trading. Det är svårt att då kritisera medierna för att de inte har gjort mer.

Har journalisterna en tendens att ta myndigheternas utsagor, till exempel Finansinspektionens, som gudsord?
– Ja, det tycker jag.

Hur ser du på ekonomijournalistiken i stort?
– Generellt är ekonomibevakningen väldigt dålig, även om det finns enskilda journalister som är mycket bra. Många läser inte ens papper och handlingar, utan går på presskonferenser.

Vad beror det på?
– Medieföretagen har dragit ner på resurserna. Jag gillar generalister, men redaktionerna måste också hålla sig med vissa specialister. Tendensen att nedgradera kunskap är farlig och det gäller förstås även ekonomibevak­-
ningen.

Gäller det också Bonnierföretagen där du är sitter i styrelsen?
– Menar du att jag ska kritisera ekonomiredaktionerna i de speciella företagen?

Ja, gärna det.
– Det tänker jag inte göra, jag uttalar mig bara generellt. Från styrelserna har jag ju sett vad som går ut och vad som sedan skrivs. Därför är jag besviken på ekonomi­bevakningen. Men det är klart att det hänger ihop den dåliga ekonomin för medierna.

Var det bättre när du själv var ekonomireporter och analytiker?
– Jag tror att förutsättningarna var bättre när jag jobbade med det.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

SydsvenskanBonnierBörs

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.