Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hotet mot SvD

Publicerad: 20 december 2010, 14:50

Bråket kring SVD:s prenumerationsavdelning i Östersund rullar vidare. Fallet ska överklagas till Arbetsdomstolen. Enligt uppgift har tusentals personer jobbat på prenumerationsavdelningen sista tio åren. Schibsteds ordförande Gunnar Strömblad bekräftar: - Ja, det kan bli tal om mycket pengar. Men vi och facket anser att vi har gjort rätt.


Hotad. Lönemodellen i Gunnar Strömblads verksamhet kan kosta hundratals miljoner i skadestånd. Foto: Pressbild

Resumé har tidigare berättat att sex före detta medarbetare på Svenska Dagbladets prenumerationsavdelning i Östersund vann mot sin arbetsgivare i tingsrätten.

Säljarna har haft en helt provisionsbaserad lön och hävdar att SVD gjort retroaktiva löneavdrag, utan att ha någon överenskommelse kring detta.

Platschefen Lars Tengqvist är i full färd med att överklaga till Arbetsdomstolen. Överklagan ska vara inne senast den 5 januari.
Om Arbetsdomstolen tar upp fallet är deras dom sedan slutgiltig.

Enligt uppgift riskerar SVD en smäll på hundratals miljoner kronor:
- Det är väl uppemot fyra tusen personer som har jobbat på prenumerationsavdelningen till och från senaste tio åren, säger en källa.

Verksamheten som bedrivs i Östersund har som juridiskt namn Handelsbolaget Svenska Dagbladet Aktiebolag & Co. Här är ingen mindre än Schibsteds ordförande Gunnar Strömblad styrelseordförande.

Han bekräftar att SVD riskerar stora belopp:
- Ja, det kan bli mycket pengar om vi förlorar i AD. Men vi anser att vi har gjort rätt och personerna agerar utan stöd från Unionen. Så vi får hoppas att vi vinner, säger han.

Svenska Dagbladet har under många år brottats med stora ekonomiska problem. En förlust i Arbetsdomstolen skulle kunna få rejäla konsekvenser.

Men Gunnar Strömblad har is i magen:

- Svenska Dagbladet går bättre än någonsin, säger han.

Ni förlorade i tingsrätten. Anser du fortfarande att ni har laglig rätt att göra avdrag?

- Det ingår i förutsättningarna då man anställs. Och vi har haft en överenskommelse med facket kring detta. För mig är det en självklarhet att provisionen uteblir om kunden ändrar sig. Problemet är bara att det kan uppstå en tidsfördröjning från det att försäljningen sker till dess att kunden ändrar sig, säger Gunnar Strömblad.

Men källor till Resumé håller inte med:
- Det är inte ok med några som helst avdrag då det inte fanns någon överenskommelse. Det finns knappast något liknande fall i svensk rättshistoria där så många får retroaktiva avdrag och så långt efteråt. I vissa fall handlar det om 1,5 år.

Enligt uppgift har SVD heller inte kunnat visa några specifikationer kring avdragen trots att det finns en lag kring att informationen ska arkiveras i tio år, den så kallade arkiveringslagen:

- SVD hävdar att all dokumentation innan 2004 är raderad och man har bara visat tio pärmar med adresser i rätten. Inte information som försäljningsdag, vilken prenumeration kunden köpt, vilken rabatt kunden har fått, vilken provision säljaren fick och varför man avbeställde tidningen.

Förutom Gunnar Strömblad är bland annat Schibsteds koncernchef Raoul Grünthal och Svenska Dagbladets vd Gunilla Asker prokurister för handelsbolaget i Östersund. Det vill säga man kan företräda bolaget i allt som gäller dess näringsverksamhet.

- Det är bara de högsta cheferna som sitter i styrelsen för bolaget. Att man just har valt ett handelsbolag tolkar jag som att man vill förhindra insyn.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.