Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hovet i konflikt med SVT

Publicerad: 15 maj 2008, 12:49

SVT-programmet ”Ers Kungliga Höghet Westling” har skapat storbråk i tv-huset. Nu kräver hovet att rubriken ändras. Kritikerna hävdar att SVT kryper för hovet, vars presstjänst styr produktionerna.


Dokumentären om Daniel Westling har gått i långbänk. Fotograf: Charles Hammarsten/IBL Bildbyrå

Programmet om kungahusets framtid är en timma långt och skulle ha sänts den 15 april. Det producerades i mars av vetenskapsjournalisten Christian Peters, som arbetar för nyhetsredaktionen. Men SVT:s evenemangsavdelning, som ansvarar för bevakningen av kungahuset och har nära relationer med hovets presstjänst, vill stoppa programmet.

– Vad hette programmet? undrar evenemangsavdelningens chef Kerstin Danielsson. Det har jag aldrig hört talas om.

Ett flertal lika samstämmiga som insatta källor bekräftar att just Kerstin Danielsson försökt stoppa programmet, bland annat genom att hävda att hennes avdelning har rättigheterna till SVT:s arkivbilder på kungafamiljen och som inte får användas utan hovets godkännande.

– I praktiken fungerar evenemangsavdelningen som hovets filial på den fria televisionen, säger en källa. Det har gjorts åtskilliga ingrepp i tidigare inslag om kungahuset, alltid efter påtryckningar från hovets presstjänst. De program som görs av evenemangsavdelningen är utslätade och underdåniga.

Evenemangsavdelningens motstånd ledde till att programmet togs ur tablån, granskades av jurister, av programsekretariatet och av högre chefer. Den ansvariga utgivaren Eva Landahl vågade inte ta beslut, utan hänsköt frågan till sin chef Robert Olsson. Efter långa diskussioner tablåsattes sedan programmet den 2 juni klockan 20 i SVT1.

Men nu protesterar hovet igen, denna gång mot rubriken ”Ers Kungliga Höghet Westling”. Hovets krav är att rubriken ska följas av ett frågetecken.

Christian Peters vill inte kommentera uppgifterna om bråk inom SVT:
– Det har varit några märkliga turer, men nu hoppas jag att fria och oberoende SVT ska sända programmet. Du får se det och bedöma själv.

Så här skriver SVT på sin tv-guide om ”Ers Kungliga Höghet Westling”:
”SVT påminner om kungligt förr och nu och låter sex svenskar tycka till om vår monarki. Det handlar om hur attityderna om vad som är kungligt och korrekt har ändrats under de senaste hundra åren, om kronprinsessan Victorias framtid och om våra kungahus framtid i Norden. Producenten Christian Peters samtalar med journalisten Jan Guillou, ordförande i republikanska föreningen Hillevi Larsson, direktionsordföranden i Riddarhuset Henric Ankarcrona, kulturchefen Per Svensson och chefredaktörerna Amelia Adamo och Ebba von Sydow.”

Resumè har under hela gårdagen sökt SVT:s Eva Landahl, men fått beskedet att hon sitter i möten och kan inte svara på frågor. Vi har också förgäves sökt hovets presschef Nina Eldh.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.