Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hundratals toppchefer annonserar mot striktare abortlagstiftningar

Publicerad: 11 juni 2019, 05:52

Twitters vd Jack Dorsey är en av de som skrivit under protesten.

"För att tala klarspråk – det är en lagstiftning som bryter mot våra värderingar och är dålig för affärerna" skriver hundratals företagsledare i gemensam NYT-annons, Uber sparkar andra marknadschefen på två år och Salesforce gör sitt största köp någonsin. Det och mer i dagens morgonsvep.


För en knapp månad sedan röstade delstaten Georgia i USA igenom en ny abortlagstiftning som i praktiken kommer att göra det omöjligt att genomföra en abort i staten. Lagstiftningen har kritiserats i breda lager. Sedan dess har flera andra stater följt efter där Alabama, där abort föreslås vara förbjudet även vid incest och abort, har gått längst. Den nya lagstiftningen har sedan den röstades igenom blivit en global fråga och flera företag har sagt att man kommer lämna delstaten om lagen inte skrivs om.

Nu har 187 vd:ar från bolag som Twitter, Glossier, H&M, Bloomberg och Tinder köpt en helsida i New York Times (kostnad: 2 023 464 kr) där de kraftigt tar avstånd från de nya lagarna.

"När alla har kraften att lyckas tjänar alltifrån våra företag till vår ekonomi och vår gemenskap på det. Att kraftigt försämra tillgången till mödravård, däribland abort, hotar inte bara hälsan utan även självständigheten och de ekonomiska möjligheterna för både våra anställda och våra kunder. För att tala klarspråk – det är en lagstiftning som bryter mot våra värderingar och är dålig för affärerna. Det gör vårt arbete för att bygga mer inkluderande arbetsplatser svårare, försvårar talangrekrytering och påverkar inte minst hälsan hos alla de som gör att våra företag kan fungera. Jämställdhetsfrågan är långtifrån avgjord, något som riskerar att påverka våra familjer, communities, företag och vår ekonomi till det sämre."

Initiativet "Don't Ban Equality" samarbetar även med en rad ideella organisationer som verkar för att kvinnor ska ha fri möjlighet till abort.

Uber fimpar marknadschefen – efter ett år

De senaste åren har det stormat rejält kring Uber. Företaget har dragit sig tillbaka från flera marknader, däribland stora delar av Asien, och fått kraftig kritik för hur man behandlar sina förare. Dessutom var man föremål för en rad granskningar i samband med #metoo-vågen. För ett år sedan tillträdde Rebecca Messina rollen som marknadschef med uppdraget att vända publicitetsutvecklingen. Nu får hon tillsammans med COO:n Barney Harford lämna företaget. Enligt Ubers vd Dara Khosrowshahi får de lämna företaget efter en omorganisation där deras roller fått en mindre avgörande betydelse. Han berättar även att att Uber kommer att slå ihop sitt marknadsföringsteam med kommunikations- och policyavdelningen.

Salesforce köper analysföretaget Tableau för 15,7 miljarder dollar

Salesforce är ett av världens största företag inom CRM-system men har även tjänster för kundtjänst, marketing automation och datahantering. Nu gör man en storsatsning på dataanalys genom köpet av Seattlebaserade Tableau för 15,7 miljarder. Prislappen gör köpet till Salesforce största någonsin, det rapporterar The Drum. Tableau är en dataplattform där användarna får hjälp med att analysera olika dataset och används av företag som Netflix och Verizon. Tanken från Salesforce sida är att para ihop sin CRM-plattform med Tableaus analysmöjligheter och därigenom underlätta för användarna att följa kunderna genom hela resan.

Amerikanska marknadschefer får allt kortare tid på sig

I takt med att rollen som marknadschef blivit alltmer komplex har tiden de suttit kvar sjunkit. Enligt en ny studie från Spencer Stuart sjönk snittiden som en marknadschef i USA jobbar kvar på ett och samma företag med en månad, från 44 till 43. Även medianen sjönk från 31 till 27,5 månader, det rapporterar Marketingweek.

Amazon säljer ansiktsigenkänning till statliga aktörer

I tider där personlig integritet blivit allt viktigare har frågan om ansiktsigenkänning blivit en het potatis. Microsoft har bland annat lovat att man inte kommer att sälja teknik för ansiktsigenkänning till statliga aktörer då det finns risk att den används för att profilera utifrån etnicitet och kön etc. Nu väljer Amazon en annan väg. Under konferensen Code Conference medgav Amazon Web Services vd Andy Jassy att man kommer erbjuda sina tjänster till bland annat myndigheter.

"Vi kommer leva upp till avtal med federala myndigheter, men de kommer behöva använda teknologin ansvarsfullt" berättade han, det rapporterar DI Digital.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.