Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hur behåller vi tilliten när nyhetsflödet fylls av fake news och deepfake?

Publicerad: 6 september 2019, 11:33

"Med en tillräckligt stor megafon kan man säga precis vad som helst och folk kommer att tro på det" säger Åsa Wikforss, professor i filosofi och författare till boken Alternativa Fakta. I december tar hon plats på stol 7 i Svenska Akademien. Hör henne i höstens säsongspremiär av Kommunikationspodden.


Ämnen i artikeln:

Kommunikationspodden

Åsa Wikforss har skrivit boken Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender (2019). Hon menar att förlusten av tillit är signifikant för vår tid. I avsnittet djupdyker vi i ämnet om fake news, deepfake och vi får höra henne berättar hur det gick till när hon erbjöds att efterträda Sara Danius på stol 7 i Svenska akademin.

– Jag satt på Arlanda och gjorde en powerpoint till ett föredrag i London i sista stund. Av någon anledning så svarade jag när telefonen ringde och då var det Anders Olsson (ordförande Svenska Akademien reds. anm.) i luren berättar Åsa.

Enligt Åsa är kunskapen ett gemensamt arbete och det mesta vi vet av världen har vi inte själva upptäckt utan lärt oss genom andra. Det innebär också att man måste läsa och lyssna på andra människor och då även känna tillit till källorna.

Hur man undviker att förlora tilliten till samhällets centrala kunskapsinstitutioner och riskera att få falska uppfattningar om världen får du höra i veckans avsnitt av Kommunikationspodden.

Se alla avsnitt av Kommunikationspodden här!

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Kommunikationspodden

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.