Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hur farligt är snuset?

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

Hur farligt är egentligen snuset? Det tvistar våra dagstidningar om, och dagens vänsterkryss vittnar om att mediamångfalden är inte försvunnen.


Olika som bär.

Det är en undersökning som tidskriften The Lancet publicerar i dag som gett upphov de till de två vänsterkryssen. I regel låter The Lancet andra tidningar ta del av material i förväg, under embargoavtal, för att reportrarna ska hinna sätta sig in i frågorna.

Och nu har både SvD och DN tittat på statistiken, som säger att risken för bukspottskörtelcancer fördubblas bland snusare. Detta är DN:s vinkel, under rubriken ”Cancerrisken dubbelt så stor för snusare”.

Men SvD tolkar ändå The Lancets artikel som ett ställningstagande på snusförespråkarnas sida. ”Snuset kan vara nyttigt för rökare” lyder rubriken.

Nästa mål för the Lancet torde vara att publicera en studie av snusvanor bland nyhetschefer och vetenskapsredaktörer på svenska dagstidningar. En sådan skulle kunna räta ut en del frågetecken.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.