Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"I krig och finanskris är allt tillåtet"

Publicerad: 10 juni 2009, 08:28

Finanskrisen har gett Silverbacks vd Anna Bråkenhielm helt nya och dyrköpta erfarenheter från affärslivet, skriver hon i sin krönika i Veckans Affärer. – Men tolka mig rätt: det ha varit ett toppenår, säger hon till Resume.se.


”I krig och finanskris är allt tillåtet.”
Det är i en krönika i senaste numret av Veckans Affärer som Anna Bråkenhielm sammanfattar flera nya dyrköpta erfarenheter som hon fått göra under senaste året.  Hon skriver bland annat att en astrolog, som hon träffade av en slump, redan för ett år sedan varnade henne; en varning som inte la någon större vikt vid då.

Trots att Anna Bråkenhielm är en branschveteran har hon fått uppleva både svek och brutna löften i affärslivet, som hon inte tidigare varit i närheten av. Hon har bland annat tvingats omvärdera människor.

Listan är omfattande. Bland annat beskriver hon hur en kollega på ett norskt produktionsbolag gått bakom ryggen på henne och kapat åt sig 10 procent av intäkterna som annars skulle gått till Bråkenhielms bolag.
Respekterade personer ur näringslivet har dragit sig ur långtgående förhandlingar utan att meddela henne.
Förra året sålde hon Silverback till brittiska ITV. Ett år senare jobbar ingen av de personerna kvar på ITV, som hon såg fram emot att få jobba med, konstaterar hon.
Hon nämner även projekt med partners som visat en bristande moral som gjort henne förfärad.
Hon tar även upp SVT:s övertagande av produktionen Vafan är mitt band?

Anna Bråkenhielm konstaterar att hon levt i skyddad verkstad, men är ändå tacksam för de nya erfarenheterna.  
– Det har varit ett av de bästa åren i mitt yrkesliv. Oerhört spännande, mycket att göra och roliga utmaningar. Jag älskar när det dyker upp oförutsedda saker och jag gillar att överraskas även om det inte alltid är som man velat ha det från början, säger hon till Resume.se.

Hon understryker att hon skrivit krönikan med ”stora penseldrag”.
– Jag tyckte också det vad roligt att skriva om astrologer i en affärstidning, alltid retar det någon.

Du är ju skolad hos MTG, där Jan Stenbeck själv predikade behovet av att vara paranoid i affärer. Tog du inte intryck?
–Nej jag har inte fallenhet för att vara paranoid. Jag tycker mest att det är spännande och lärorikt med nya utmaningar och litar oftast på folk. Det är min grundsyn.

Förutom den norske kollegan slår du ganska brett i dina exempel, är du inte rädd för att flera än dem du avser ska ”känna sig träffade”?
– Krönikan är brett hållen och det är inte meningen att några enskilda individer ska känna sig utpekade av min halvt om halvt skämtsamma krönika. Jag har skrivit mycket värre saker än så här förut och det har ni inte märkt. Nu får ni börja läsa VA lite oftare.

Silverback ska producera I’m a celebrity för TV4 i höst, vad händer?
– Närmast ska jag ta itu med hur vi ska lösa filmtillstånd för en samproduktion i Malaysia om tre veckor, samt svara på frågor från någon på huvudkontoret i England som vill veta om vissa av våra indiska medarbetare är vegetarianer på grund av religiös övertygelse eller inte. Man kan inte säga annat än att jobbet är spännande och utmanande – även om det här året varit lite annorlunda för många av oss

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.