Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

I tv-krigens centrum – Dan Panas backar alltid sin flock

Publicerad: 2 september 2017, 09:35

Dan Panas.

Foto: Andreas Elgstrand

Dan Panas är en krigare. Men vad är det han slåss för? Discoverys excentriske kommunikations- och presschef berättar om livets många ronder – och vad som faktiskt driver honom.


Ämnen i artikeln:

TeliaDiscoveryAftonbladetKanal 5Max LagerbäckDaniel NyhlénDan PanasComhem

Den 30 september 1938 återvände den brittiska premiärministern Neville Chamberlain till London efter långa förhandlingar med Adolf Hitler. I handen höll han Münchenöverenskommelsen och sa "Peace for our time". Avtalet skulle säkra freden i Europa.

En fredag i juni postar en belåten Dan Panas en selfie på Instagram med keps och glansiga ögon, tillsammans med citatet "Peace in our time". Anledningen är att de seglivade förhandlingarna om ett nytt avtal mellan Discovery och Telia äntligen har gått i hamn, och att Telias kunder trots allt får se fotbollslandskampen mellan Sverige och Frankrike.

Parterna hade haft ett halvår på sig, men man kom inte överens och avtalet rann ut – händelsevis några dagar före en stormatch i svensk fotboll. Det ledde till ett intensivt medialt bombardemang. Telia beskrev med häpnad hur hutlöst mycket pengar Discovery krävde för rättigheterna till Kanal 5 och de andra kanalerna. Discovery beskyllde Telia för att utnyttja sin grindvaktsroll som distributör åt 1,5 miljoner svenskar.

Det har kallats för propagandakrig och rävspel, och framförallt Discovery har anklagats för att gå för långt eftersom man anspelat på tittarnas känslor; Bland annat beklagade sig kanalernas profiler på sina Instagramkonton över att tittarna kunde missa matchen på grund av Telia.

Mitt i navet stod Dan Panas, tävlingsmänniskan som gör allt för sitt lag.
– Discoverys värden ifrågasattes av Telia. När det sker, så börjar det brinna inom mig. Om min grupp och dess värde ifrågasätts eller hotas, då växer hornen och huggtänderna. Det är väldigt typiskt för mig.

Han sitter nedsjunken i en skinnsoffa i en centralt belägen hotellobby i Stockholm, klädd i en randig t-shirt, löst sittande jeans, kavaj och keps. Sommardagen är svettig, skinnsoffan klibbar.

Dan Panas berättar om kollektivet, som hade stort värde redan i barndomen. Föräldrarna invandrade till Sverige i mitten av 60-talet, bodde i Stockholmsförorterna Fruängen och sedan Fittja. Modern hade med sig erfarenheter som fånge från koncentrationslägret i Bergen-Belsen och fadern präglades av en bakgrund inom den israeliska kollektivjordbrukande kibbutz-rörelsen.
– Det fanns en marxistisk tanke i Kibbutz, där man närmast dyrkade kollektivet och arbetet. Man fick inte betalt, utan arbetet i sig ansågs heligt. Min mamma och hennes familj levde i en värld där deras värde reducerades till noll för att samhället tillät det hända. I princip alla utom en moster försvann i förintelsen. Att stå upp för min grupp och mitt värde har därför blivit helt centralt för mig.

Dan Panas var inte typen som drömde om att jobba inom media. Men i samband med utbildningen på Handelshögskolan i Stockholm vaknade en äventyrslystnad, och han slängde iväg en ansökan till Journalisthögskolan i Göteborg.
– Det var 80-tal och man gjorde fortfarande ingressövningar på skrivmaskiner, redigerade med vaxkrita och typometer, och räknade pinnar i rubrikerna.

Studierna var trögstartade, men det som fick honom att fastna för yrket stavas Knut Kainz-Rognerud, kursaren som i dag jobbar på SVT:s Aktuellt, och en sommar mitt i utbildningen drog med honom på reportageresa till konflikthärjade Bulgarien.
– Det var spännande, lustdrivet, oängsligt och fantastiskt levande. Där hittade jag energin igen.

En gammal varvsarbetarbostad i Örlogsstaden Karlskrona blev första anhalt i karriären. Arbetsgivaren Blekinge Läns Tidning hade på 90-talet en stark uppställning med namn som Helena Gissén och PM Nilsson, och hos lokalkonkurrenterna fanns bland andra Niklas Svensson och Johan T Lindwall. Alla numera välkända profilerade journalister.
– Det var rena rama plantskolan! Jag hade kommit till skjutjärnsjournalistikens mecka, där konkurrensen om det lilla länets invånare var knallhård.

Han växlade upp från sommarvikarie till nyhetsreporter och nöjesredaktör, innan han efter tre år inte längre kunde hålla sig borta från sin barndoms Stockholm. Nästa anhalt blev Aftonbladet, kvällstidningen som var Dan Panas arbetsgivare i nära tio år, och som jämfört med den lokala pressen kändes "som att flyga JAS".

Han var ung, tävlingsinriktad och passionerad. Mån om sitt eget värde var det kanske inte så konstigt att han halkade in i kvällstidningarnas kamp om löpsedlarna. Det sägs att han tävlade i grenen med vännen och kollegan, tillika hov- och nöjesreportern, Daniel Nyhlén när det begav sig.
– Vi jobbade i olika genrer. Men det är klart att det fanns en löpsedelstävling, framförallt bland oss rookies. Kvällstidningsvärlden är en prestationsverkstad där man vill vara den som skriver både det viktigaste och mest kommersiellt gångbara – det vill säga det som kommer på löpsedeln, säger Dan Panas och påpekar att han bidrog till mer än 300 stycken.

Duellen med Daniel Nyhlén var den första av många. Som presschef för Kanal 5 på 2000-talet var nävarna istället riktade mot MTG:s presschef Max Lagerbäck, bland annat i en komisk kamp om vilkas tittarsiffror som vann en måndagskväll. I pajkastningen fick Dan Panas epitetet Bagdad Dan av sin antagonist (efter den kontroversielle irakiske informationsministern Bagdad Bob), varpå han själv dubbade kollegan till Bagdad Max.

Tidigare nämnda Münchenöverenskommelsen revs upp och bara ett år efter Chamberlains bevingade ord startade Hitler som bekant andra världskriget.

Tonen har varit hög på Dan Panas och Telias konsumentchef Jonas Hasselbergs planhalvor. Vad är det egentligen som talar för att det inte blir fler fullskaliga kommunikationskrig mellan aktörer som Discovery och distributörer som Telia? Dan Panas suger en stund på frågan, svarar:
– Fritt efter visan "Sådan är kapitalismen": Marknaden är en stiliserad och mer civiliserad form av krig, där olika identifierade värden möts, ska värdesättas och komma överens. Om man inte kämpar för sin tydlighet, sitt eget och sitt innehålls värde som medieföretag, vad är man då? Var är man då? Att stå upp för sitt företag är för mig något existentiellt. Annars skulle jag inte göra det här. Och att ha en roll i lösningen av en konflikt som engagerar och berör många är ett privilegium.

I slutet av augusti står vi där igen. Den här gången är det Com Hems hela 1,8 miljoner hushåll som riskerar att missa svenska herrlandslagets fotbollskval mot Belarus. Natten till 1 september kommer så smällen, och den överhängande risken blir ett faktum. Parterna kommer inte överens och Kanal 5 försvinner från Com Hem – tills vidare. Under lördagskvällen meddelar dock Discovery att matchen istället visas i deras egen plattform Dplay och via ett endagserbjudande från Eurosport Player. Matchen kommer även att visas gratis på Aftonbladets digitala tv-plattform.

Frågan är om Discovery spelade för högt den här gången? Eller Com Hem för den delen. När Resumé nådde Dan Panas under fredagen för en kommentar så barkade han rakt in i långa resonemang om på vilka sätt Com Hem inte värderar deras innehåll tillräckligt högt, i en slags kamp för att hålla Discoverys fana fortsatt hög. Han gör som han alltid gör – han backar sin flock.

Fakta / Om Dan Panas
Ålder: 48 år
Bor: Midsommarkransen, Stockholm
Uppvuxen: Botkyrka, Stockholm
Familj: Fru och två tonårsbarn.
Tjänar: 1,1 miljoner kronor (2016). "Jag jobbar ju i princip hela tiden, lyckas aldrig riktigt med att ta ut full semester och hoppas likväl att jag är prisvärd"
Karriär i korthet: Blekinge Läns Tidning, Aftonbladet, Expressen, presschef för Kanal 5 och kommunikations- och presschef för Discovery Networks Sweden och Eurosport Sweden.
Utbildning: "Tyvärr ej avslutade studier på Handelshögskolan i Stockholm, examen från Journalisthögskolan i Göteborg, lite kriminologi och diverse chefsutbildningar hos Bonnier och Discovery".
Medievanor: "Mina mediavanor är rätt tilltagna, svårt lustdrivna, och har drag av bulimi. Uppdaterar mig på det svenska och utländska nyhetsflödet och de sociala flödena alldeles för ofta".
I lurarna: "Av högst oklar anledning har jag lyssnat jättemycket på P3 Dokumentär och gamla fina Hellacopters i sommar".
Lästips: "'Sapiens' av Harari är verkligen så bra som alla säger att den är."
Rekommenderar: "Riklig användning av den gamle rabbinen Hillels klassiska 'kompass' för att navigera i livet." De tre frågorna:

"Om jag inte tänker på mig själv, vem ska då göra det?
Om jag bara tänker på mig själv, vem är jag egentligen då?
Om inte nu, när?"

Dan Panas karriärtips
Stå upp för dina värden – för allas skull.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.