Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Illustratören Bengt Good död

Publicerad: 3 augusti 2017, 13:55

Bengt Good.

Foto: Jan Falk

Natten till den 14 juli avled stilla tecknaren och illustratören Bengt Good på Dalens sjukhus i Stockholm. Han blev 81 år. Han sörjs närmast av sin sambo Kerstin Hämäläinen samt barn, barnbarn, släkt, otaliga vänner och branschkollegor.


Bengt Goods "Paraden" – en två meter lång och tio centimeter hög tuschteckning från tidiga år – gör det tydligt: Att han kunde ha bli-vit en av de riktigt stora. En Birger Lundquist, en Björn Berg, en Martin Lamm.

Efter Högalids Samrealskola blev det Konstfack för Bengt, till var-dags "Bengan". Där fick han brett pröva mångfalder av material och tekniker, från kroki till skulptur. Samtidigt som han utveck-lade och sålde sina skämtteckningar till olika tidningar. Den sedermera eviga Panamahatten kom på plats, vintertid bytt till Stetson.

Reklambyråerna upptäckte snart hans intelligenta kreativitet, "alltid på spiken". Och att hans sublima humor, plus teckningarnas höga kvalitet, var till salu. Minns expressengetingens fria flykt på landets stortavlor genom Anders Björcks uppenbart tomma huvud ." När jag höll på som bäst blev det hundra teckningar om dagen." Bengts rappa produktion, pengarna som flöt in... Konsten fick vänta i tamburen.

Minnesvärda är de många utställningarna i "Gallerit" i Stockholms Gamla Stan. Bengt var delägare och flitig leverantör. Utvalda konstnärer och art directors bjöds in för att leka fram sina version-er av rubriker som Spelkort, Dalahäst, Flaskskepp, Självporträtt osv. Många har roats av Bengts bok "Avelskalender" med "Hundra hundar".

Hasse och Tage hade sina hovtecknare. Medan Tage samarbetade med Per Åhlin, t ex för Karl-Bertil Jonssons julafton, producerade Hasse och Bengan en mängd diverse. Bokomslag, skivomslag, fil-maffischer som till Ägget är löst, Äppelkriget och mycket annat.

Med sina klarblå ögon, blonda lockar, leendet och skrattgroparna... med sin aura av gemyt och sin ständigt påslagna originalitet, skapade Bengt den speciella atmosfär som så påtagligt var hans. En som man längtade till och ville vara i, för att själv få känna sig upplyft, produktiv och påhittig. Människor som kan skapa sådana känslor kring sig, finns det inte många. Vi är oräkneliga som sörjer och saknar vännen Bengt Good.

Bo Hagskog
För Kerstin, familjen, vännerna och alla vi andra som älskade Bengt Good.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.