Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Informationscheferna stärker makten

Publicerad: 19 februari 2008, 14:01

De svenska informationscheferna får allt mer pengar att röra sig med. De tar dels pengar från marknadsavdelningen och dels ökar budgeten.


Den svenska pr- och informationsbranschen omsätter hela 46 miljarder kronor. Det framgår av rapporten Informationsidex 2007, som släpptes idag.

Det är trevlig läsning för informatörer och pr-konsulter. Hela 44 procent av de 318 informationsansvariga som svarat på enkäten anser att de har större inflytande över ekonomin än tidigare. Lika många anser att de har lika stort inflytande.

Förflyttningen beror på att informationsavdelningen nu är en tydligare och mer stabil del av ett företag och att arbetsuppgifterna har fördelats.

Var tar då de 46 miljarder vägen som branschen omsätter?

- Mer än hälften går till löner
   - Marknadsavdelningarna gör aktiviteter för 10 miljarder
   - Man köper media för 3 miljarder
   - Pr-byråerna får 3 miljarder
   - Reklam och produktionsbyråer får 4 miljarder

I rapporten har man också sett hur pengarna fördelas över olika verksamheter

De noterade bolagen har knappt ökat sina budgetar. Det har däremot de onoterade bolagen gjort, både de stora bolagen och de lite mindre. Kommunerna köper mer medan landstingen har dragit ner. Även de statliga myndigheterna har ökat sin informationsverksamhet.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.