Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingen lågkonjunktur för folkrörelsebyrån

Publicerad: 31 oktober 2008, 12:12

Det är bistra tider och motigt för många byråer. Men här är ett undantag: reklambyrån Bilda Idé som under året fördubblades och i dag omsätter runt fyrtio miljoner. Och kunderna är inte så konjunkturkänsliga: basen finns i facket och folkrörelserna.


truefalse

Folkrörelse-event: pensionärsorganisationen PRO inledde kongressen med att en kör på 200 personer sjöng på Centralen i Stockholm. Reklambyrå Bilda Idé låg bakom.

Under namnet Brevskolan satt i många år redaktörer och skrev studiematerial åt facken och folkrörelserna. Sedan tio år heter de Bilda, och i Bilda Idé har de i dag en reklambyrå.
– I dag är vi ett tiotal anställda, men förstärker med frilansare vid behov. Vi ska inte slå oss in överallt, vi har redan fullt upp i Folkrörelse-Sverige, men vi ska kunna erbjuda det mesta på kommunikationsområdet, strategi, produktion, kampanjupplägg, event och, inte minst, webbutveckling, säger Carin Walldin, som leder Bilda Idé.

I början av 90-talet var hon informationschef på LO. Från deras informationsavdelning kommer också nyrekryteringarna på Bilda Idé: Jonas Hall och Marja Koivisto.

Bilda ägs av LO och ABF,  som också är de stora kunderna liksom fackförbund, PRO, HSB och Riksbyggen. Byråns nisch är information i pensions- och försäkringsfrågor. Folksam-LO pension hör till kunderna, men också Swedbank, Nordea och Handelsbanken.

Deras kundbas i facket och folkrörelserna gör dem mindre konjunkturkänsliga:
– När de skär ned finns det en rad uppgifter som måste lösas i alla fall. Vi är också med i genomförandet, till exempel i den turné som LO just har genomfört i skolorna, där de har träffat 40 000 gymnasieelever.
– Men det som framför allt växer är webblösningar: jobb med webbplatser men också webb-tv och  radio, säger Carin Walldin.

Vid sidan av Bilda Idé finns också en förlagsverksamhet.
– Vi gör en bok just nu åt Kungafonden, och en jubileumsbok åt rollspelsförbundet Sverok. Vi kommer också med en bok skriven av Europa-parlamentarikern Göran Färm och EU-kommissionären Margot Wallström inför Europavalet nästa år.

Ett annat uppdrag handlar om det som blir LO:s grundläggande medlemsutbildning framöver, med kampanjinsatser och studiematerial. Här vände sig Bilda till Gringo-gängets Inti Chavez Perez som författare, en av redaktörerna för boken ”Pittstim”.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.