Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingen utdelning i Young Directors

Publicerad: 25 juni 2009, 11:22

Det blev ingen svensk utdelning när regissörspriset till unga reklamfilmsregissörer, Young Directors Award, delades ut igår. – Det är för få svenskar som skickar in bidrag, säger Christer Mellström, vd på Palladium, som suttit i juryn i år.


Ämnen i artikeln:

PalladiumCannes Lions

Den som saknar svenska regissörsframgångar kan lyfta fram att Mathias Montero fotograferade i en av filmerna som kom på delad förstaplats i klassen europeisk reklamfilm. Den som tävlar med filmen, som är för Amnesty, är dock brittiska Kim Gehrig.
Juryns specialpris gick till Aleksander Bach  och hans film för Röda Korset.
– Det är en väldigt poetisk film om en krigssituation där någon blir skjuten och en åskådare till dramat börjar dansa. Man får följa dansösen och poängen är att när det är som mörkast är det stjärnorna som syns, säger Mellstrand.

Av 380 inskickade bidrag var endast ett tiotal från Sverige.
– Det är alldeles för lite, tycker Christer Mellstrand.

Vad beror det på?
– De internationella filmskolorna håller mycket hög klass. Vi har ingen skola i Sverige som jobbar med kommerssiella regisörer för kommersiell film.

De svenska regissörsundret som fanns i mitten och slutet av nittiotalet när Traktor, Jonas Åkerlund, Johan Renck, Fredrik Bond med flera gjorde sig ett namn i världen har flyttat från filmbranschen till webben.  Idag är det de svenska webbproduktionsbolagen som fyller den internationella reklambranschen med beundran.
– Jag tror många av framtidens regissörer kommer att komma från den branschen, säger Christer Mellstrand.

Ulrika Fjällborg

Ämnen i artikeln:

PalladiumCannes Lions

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.