Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inhouse-chefen spår ny riktning inom medieköp: ”Vi måste mäta konsumentens uppmärksamhet”

Publicerad: 12 juli 2022, 08:59

Foto: RiverNorthPhotography

AB Inbev tror att framtiden för medieköp ligger utanför CPM och klassiska mätverktyg.


Ämnen i artikeln:

MedieinvesteringarNyheter

Dryckesjätten AB Inbev meddelade tidigare i år att man överger sitt exklusiva sponsoravtal med Super Bowl, där man de senaste 33 åren haft ensamrätt på alkoholreklam i samband med sportsändningen. Enligt Spencer Gordon som är vice president of connections på bolaget var det en del i att se över sina sponsorskap och spara in pengar till andra satsningar.

Nu meddelar vd:n för Inbevs inhouse-byrå Draftline, Tracy Stallard, att man också kommer flytta sina medieköp från CPM och i stället satsa på ”attentive reach”, ”uppmärksam räckvidd” på svenska. Inbev blir därför del av Attention Council, där varumärken som Mars och British Gas sedan tidigare ingår. Målet är att förstå hur uppmärksamhet kan utnyttjas och förstås som en valuta för mediaköp. Det skriver Marketingweek.

Under året, inte minst i samband med inflationen, har kostnaden för mediaköp ökat och många annonsörer ser över vad de har råd med och vad man faktiskt får för pengarna. Arash Gilan, vd för Viva Media, sa tidigare i år till Resumé att:

– Vi ser att det är 21 procent dyrare att nå ut (CPM) och att kostnad per klick är 17 procent högre. I USA bör det sägas att det är prisuppgångar bort om 60 procent.

LÄS MER: Annonspriserna stiger – här är råden mediebyråerna ger sina kunder 

Just denna prisökning kan vara ännu en anledning för annonsörer att se över hur man mäter effekt.

– Historiskt sett har mediebranschen fokuserat på CPM och föreställningen att ett intryck är ett intryck, att räckvidd är räckvidd. Vi tänker mer och mer på att fånga uppmärksamheten i det ögonblicket; är konsumenten öppen för ett nytt budskap, eller att få ett nytt intryck av ett varumärke?, frågade Tracy Stallard under en föreläsning på Cannes Lions.

Förutom sitt arbete på Draftline ansvarar Stallard också för konsumentupplevelser, och där finns det överlappning.

– Konsumenter är mer nyfikna och öppna för budskap när de är intresserade av aktiviteten, när det drivs av passion. Vi vill inte prioritera kanal, utan människor. Vi vill nå människor på rätt plats och på rätt sätt.

LÄS OCKSÅ: Så hanterar svenska storannonsörer inflationen: ”Ett utmärkt läge att gasa” 

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Ämnen i artikeln:

MedieinvesteringarNyheter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.