Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inspektörer kritiserar Sydsvenskan

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

Arbetsmiljöinspektionen kräver att Sydsvenskans politiske chefredaktör Per T Ohlsson får handledning i konflikthantering. Men ledningen accepterar inte utlåtandet, utan anser att inspektörerna är partiska. (UPPDATERAD)


Stämningen bland de åtta anställda på Sydsvenskans politiska redaktion har länge varit dålig. Konflikten kulminerade för två månader sedan och resulterade i att Per T Ohlsson sjukskrevs för högt blodtryck.Journalistklubben har krävt att företagsledningen tar ansvar för den psykosociala arbetsmiljön på den politiska redaktionen. Ledningens motdrag blev att kalla på Arbetsmiljöinspektionen, i förhoppningen att inspektörerna skulle visa att företaget följer lagen.Åtgärden resulterade i dag i ett praktfullt självmål: inspektörerna kritiserar arbetsmiljön på tidningen i allmänhet och den på ledarredaktionen i synnerhet."Ni ska med hjälp av utomstående resurs med psykosocial kompetens ge handlednig och kunskap i bemötandeteknik och konflikthantering till samtliga anställa inklusive cheferna på den politiska redaktionen", skriver inspektörerna i ett inspektionsmeddelande som inte kan överklagas.Före den 1 mars måste Sydsvenskan visa att den genomfört förbättringar, annars riskerar tidningen att drabbas av vitesföreläggande.- Detta är precis vad vi krävt från början, konstaterar journalistklubbens Thomas Löfqvist.Men Sydsvenskans informationschef Håkan Bengtsson anser att inspektörerna bara hört en part i fallet Per T Ohlsson:- Vi anser inte att det finns något arbetsmiljöproblem på den politiska redaktionen och vi har inte fått ge vår syn på det enskilda fallet.- Arbetsmiljöinspektionen förstår inte hur det fungerar på en tidning. Vi vill hellre ha ett direkt föreläggande så att vi kan överklaga till regeringen.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.