Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inspelning blottar Grand Hotels skräck för dålig press

Publicerad: 7 november 2016, 06:28

Foto: Wikimedia Commons

Inspelning motsäger pressmeddelande från Grand Hôtels vd, Trump har blivit fråntagen sitt Twitterkonto och Snapchat är ute efter en av Facebooks kassakor. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Joakim WallersteinFacebookGrand HotelHillary ClintonSverigedemokraternaSnapchatDonald Trump

INSPELNING AVSLÖJAR RÄDSLA FÖR NEGATIVA SKRIVERIER
Under helgen höll Sverigedemokraterna en gala på Grand Hôtel i Stockholm med inbjudna högerpopulister från hela Europa. Kritiken lät inte vänta på sig. Bland annat översvämmades hotellets Facebook-sida med negativa recensioner, så till den grad att de till slut tog bort betygsfunktionen.

På söndagen skickade Grand Hôtel ut ett pressmeddelande med rubriken "Ett arrangemang vi borde avböjt".

I det beskriver vd:n Pia Djupmark hur hotellet försökte ta sig ur kontraktet när de insåg vilka som gjort bokningen. I pressmeddelandet skriver hon även att det inte var av rädsla för negativ publicitet som hotellet ville avboka, utan för att de helt enkelt inte ville ha arrangemanget i sina lokaler.

Men en inspelning som Aftonbladet har tagit del av kastar ett nytt ljus på det hela och tyder på att främst var affärsmässiga betänkanden som låg bakom agerandet.

I samtalet med Joakim Wallerstein, SD:s kommunikationschef, som är inspelat den 28 september, diskuterar de eventuell negativ publicitet. Wallerstein säger att Grand Hotel inte haft problem att ha gäster "från diverse regimer som hugger huvudet av folk".

– Det är för att det inte är i media, säger Djupmark i inspelningen enligt Aftonbladet.

TRUMPS KAMPANJ TAR IFRÅN HONOM TWITTERKONTOT
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har minst sagt utmärkt sig för sitt frispråkiga twittrande. För kampanjen har miljardärens Twitter-konto varit ett ständigt orosmoment. Men nu har de lyckats övertyga honom om att lämna över den direkta kontroll över sitt Twitter-konto, uppger New York Times. Enligt tidningen är det hela ett led i en taktik att visa återhållsamhet i samband med nyheten att FBI återupptog mejlutredningen kring demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton. Innan Trump twittrar redigerar kampanjarbetare numera hans inlägg.

SNAPCHAT: CLINTON KÖPER FILTER, TRUMP GEOFILTER
Båda presidentkandiaterna köper annonser av meddelandetjänsten Snapchat inför det amerikanska valet. Det skriver Buzzfeed. Hillary Clintons kampanj har köpt geofilter, vilket innebär att ett filter läggs över användarens bild, med kampanjmottot "I'm with her". Dessutom har Clinton köpt en såkallade "lens", eller filter, som innebär att Clintons hår och kläder kan läggas till användarens selfies. Även Donald Trumps kampanj har köpt ett geofilter som kommer att finnas tillgängligt i USA under valdagen. Trumps kampanj svarade inte på Buzzfeeds frågor om filtret. Enligt Buzzfeed kostar sponsrade filter och geofilter uppemot 450 000 dollar per dag, och 700 000 vid särskilda händelser.

SNAPCHAT UTE EFTER EN AV FACEBOOKS KASSAKOR
Snapchat växer så det knakar. Just nu arbetar företaget allt hårdare med att monetarisera sin tjänst, inför en stundande börsnotering. Adage rapporterar att Snapchat ska ge sig in i direkt kamp med Facebook om app-installationer vilket är en av de mest lukrativa nischerna inom mobilannonsering. Den här sortens annonser, som uppmanar använderna att installera appar på sina mobiler, står för uppemot 25 procent av annonsintäkterna i mobilen enligt Business Insider. Om Snapchat på riktigt vill utmana Facebook och Google är den här sortens annonser ett måste, menar Adage. Men då krävs samtidigt att Snapchats annonsstyrning blir mer sofistikerad.

FACEBOOK TESTAR SPEL I MESSENGER
Facebook letar ständigt nya funktioner och intäktsmöjligheter. Just nu testas spel i meddelandetjänsten Messenger. Spelen ska kunna spelas mot vänner, direkt i appen. Ett av företagen som är med och testar är svenska King som bland annat ligger bakom Candy Crush Saga. Det skriver Ubergizmo.

Björn Wallenberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.