Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Instagram stänger ned mängder av meme-konton

Publicerad: 1 augusti 2019, 08:35

Ett trettiotal meme-konton med miljontals följare har blivit portade från Instagram. Anledningen är att de tagit sitt material utan lov och källhänvisning.


Ämnen i artikeln:

Instagram

Frågan om upphovsrätt på nätet har länge varit snårig och något som de lagstiftande institutionerna försöker få bukt med.

När det kommer till användandet av memes har frågan varit speciellt aktuellt. Dels är bilderna som används i memes ofta upphovsrättsskyddade men även hjärnan bakom memen riskerar ofta att hamna i skuggan. Tidigare i år bad exempelvis skaparen av ett av de största memekontona, @fuckjerry, om ursäkt för att inte ha krediterat upphovsmannen eller var memen hittades.

Nu verkar det som att Instagram tagit en liknande ställning. I veckan har ett 30-tal memekonton med miljontals följare stängts ned då de ansetts bryta mot Instagrams regler. Bland de nedstängda kontona finns exempelvis @memeextraordinaire med 40 miljoner följare. Alla konton som stängts ned har enligt uppgift haft för vana att posta memes från exempelvis Reddit, det rapporterar The Daily Dot.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Instagram

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.