Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

IS uppges halshugga amerikansk journalist

Publicerad: 20 augusti 2014, 06:29

IS har lagt ut en video där man hävdar att den som halshuggs är den amerikanske frilansjournalisten James Foley. Man hotar även med en ytterligare halshuggning av en journalist och budskapet riktar sig till USA:s president Barack Obama. Mia Skäringers tv-serie "Ängelby" stoppas efter produktionsproblem hos Tre Vänner. Skolornas reklam minskar för andra året i följd. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


IS halshugger amerikansk journalist
Extremiströrelsen Islamiska staten (IS) har publicerat en video där man hävdar att den som halshuggs är den amerikanske frilansjournalisten James Foley. Videon har titeln "Ett budskap till Amerika" och riktar sig till USA:s president Barack Obama.

IS hotar även att en annan journalist, Steven Sotloff, ska gå samma väg och hävdar att hans liv hänger på Barack Obamas nästa beslut, enligt DN. Stefan Sotloff försvann i Syrien under augusti förra året.

James Foley försåg bland annat AFP med material från Syrien och försvann i den nordvästra delen av landet i november 2012.

Speakerrösten säger att James Foley dödades som hämnd för amerikanska flygattacker mot jihadiströrelsens ställningar i Irak.

Än så länge har ingen bekräftat att videon är autentisk, men sociala medier som Twitter har tagit bort uppgifter om James Foley.

Skäringers SVT-serie stoppas
Dramathrillern "Ängelby" har stoppats. SVT-serien skulle ha sänts i tolv delar under hösten, men dess öde är ovisst, enligt SvD.
Förklaringen är att produktionsbolaget Tre Vänner inte har klarat att leverera serien i tid – serien har en budget på 40 miljoner kronor.

Källor till TT vittnar om stora problem under inspelningen och beskriver den som "chockerande amtörmässig", "en logistisk katastrof" och "toppstyrd av frånvarande chefer". Då inspelningarna inleddes var inte ens manusen helt klara – manuset är skrivet av Tomas Tivemark och Johan Kindblom på Tre Vänner.

Mia Skäringer har inte velat kommentera ärendet.

Skolornas reklam minskar
Gymnasier har länge haft stora reklamsatsningar för att locka nya elever, men statistik från TNS Sifo visar nu att gymnasieskolornas totala reklamsatsningar minskar för det andra året i följd, enligt SvD.
– Det är inte nödvändigtvis så att man ser det som att man vinner på reklam, säger Karin Wahlström, enhetschef på Skolverket till SvD.
Cybergymnasiet, JB-Gymnasiet och IT-gymnasiet har satsat mest på reklam under den senaste tioårsperioden, enligt undersökningen.

Apple slår rekord
USA-börsen steg kraftigt under måndagen och tisdagen genom positiva signaler om bostadsmarknaden och inflationen. Apple slog rekord och stängde på +1,4 procent och 100,56 dollar. Aktien var även uppe på nivåer som inte noterats sedan september 2012, enligt DI.

Första smarta mobilen firar 20 år
Den första smarta mobilen, Bellsouth IBM Simon, lanserades den 16 augusti 1994. Science Museum i London visar upp mobilen i sin utställningshall "Information Age", som öppnar den 25 oktober.

Mobilen riktade sig främst till affärsmän och hade funktioner som text- och ritprogram, men även kalender, adressbok, kalkylator och e-post. Den kunde även skicka och ta emot fax.

Den blev dock ingen större succé, utan såldes endast i 50 000 enheter innan den försvann från marknaden. En förklaring var den korta batteritiden – en full uppladdning gav en timmes samtalstid. Priset på 900 dollar var också dyrt för sin tid, enligt SvD.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.