Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ja, högre ljudnivå på kontoret gör dig kreativ

Publicerad: 4 juni 2015, 09:11

Foto: officesnapshots.com

Tråkigt tyst eller högljutt kreativ? Den eviga kampen på alla arbetsplatser har fått sitt vetenskapliga svar. Kreativt arbete utförs bäst i stimmiga miljöer.


Ämnen i artikeln:

MiljöKreativitet

På många arbetsplatser råder en ständig debatt kring ljudnivån. Medans vissa kräver totalt tystnad och bannar högljudda telefonsamtal, föredrar andra att skruva upp volymen på både musik och diskussioner. En vetenskaplig studie publicerad i Journal of Consumer Research ger nu stöd för alla högljudda personer.

Ett forskarteam vid University of Illinois har undersökt hur ljudnivån i rummet påverkar kreativt tänkande. I ett antal experiment ombads försökspersoner att brainstorma idéer för nya produkter samtidigt som de utsattes för varierande nivåer av bakgrundsljud. Resultatet visade att deltagarna presterade signifikant bättre i typiska cafémiljöer med ljudnivåer kring 70 decibel, jämfört med relativt tysta miljöer kring 50 decibel. Ljud kring 85 decibel hade dock negativ inverkan på prestationen.

Den positiva effekten av högre ljud gäller enligt studien bara för kreativa sysslor. Total tystnad ökar visserligen ens fokus, vilket kan vara bra för aktiviteter som kräver mer koncentration, men kan samtidigt hämma kreativiteten.

”Det är ofta svårt att hitta lösningen på ett problem om man är för fokuserad, men högre ljudnivåer i bakgrunden kan distrahera dig lagom mycket för att tänka bredare. Det hjälper dig att tänka utanför boxen”, säger forskningsledaren Ravi Mehta till The New York Times.

En av många som upptäckt den kreativa fördelen av att arbeta på caféer jämfört med sterila och tysta kontorsmiljöer är Justin Kauszler. Men när chefen inte lät honom arbeta från ett café tog Kauszler saken i egna händer, spelade in det perfekta cafésorlet och skapade tjänsten Coffitivity.

sajten erbjuds en mängd sorl, såsom Morning Murmur, Lunchtime Lounge och Brazil Bistro. Allt för att göra tysta arbetsplatser lite mer kreativa.

Viktor Bodelius

Ämnen i artikeln:

MiljöKreativitet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.