Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jackpott-chans för Svenskan

Publicerad: 17 juni 2009, 08:53

EU-kommissionen är beredd att utöka tidfristen för nya presstödets utformning, skriver Svenska Dagbladet.
Det skulle betyda miljonjackpott för bland annat Svenska Dagbladet.


Enligt Svenska Dagbladet har regeringen fått tre månader på sig att föreslå en ny EU-anpassad lösning på framtidens presstöd.  

Den tidigare kritiken från kommissionens sida har främst varit riktad mot fördelningen till storstadstidningarna. Man anser att stödet får en snedvridande effekt på konkurrensen över nationsgränserna och strider mot reglerna om statsstöd.

Svenska Dagbladet skriver nu att konkurrenskommissionen intagit en mer kompromissvillig syn på det nuvarande svenska presstödet, inte minst med tanke på det tuffa ekonomiska läget som drabbar många mediebolag just nu.

Och om förslaget från regeringen innebär en lösning som EU-kommissionen är beredd att acceptera, kan presstödet få ytterligare sex år i sin nuvarande form.

Ett sådant beslut skulle för pressade Svenska Dagbladet – som är en av de största presstödsmottagarna – vara en skänk från ovan.
Ett tidigare förslag, som stoppats, har bland annat varit en successiv avveckling på fem år, från en årlig toppnivå runt 60 mkr. Sex år med nuvarande system skulle vara värt i ungefär storleksordningen 150 mkr mer i kassan.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.