Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Jag fick en upprumpning i Östra Valvet”

Publicerad: 4 november 2010, 15:01

Satiriska tidningen Z gjorde en parafras på den världsberömda Vanity Fair-bilden med en naken gravid Demi Moore – men Demi Moore hade bytts ut mot kronprinsessan Victoria. Det dröjde inte länge förrän det kom en kallelse från Hovet. – Jag fick ju lite av en tyst diplomatisk upprumpning i Östra Valvet, säger Mattias Hansson före detta chefredaktör för Z.


Ämnen i artikeln:

Mattias Hansson

Mattias Hansson publicerade fräck bild på prinsessan Victoria och kallades till hovet Foto: Björn Elgstrand.

Artikeln som hovet fick upp ögonen för publicerades på 90-talet:
- Reportaget handlade om hur veckopressen kunde tjäna pengar på kungahuset i framtiden. Z hade ofta satir kring alltifrån näringslivstoppar till kungahuset. Men det här var enda gången kungahuset hörde av sig, säger Mattias Hansson, fd chefredaktör på Z, idag vd på Hyper Island.

Hovet hade skickat en inbjudan där det framgick att Mattias Hansson skulle få chansen att tala privat med kungen och drottningen. Han frågade Elisabeth Tarras-Wahlberg vad samtalet skulle handla om, men fick inget svar. Då han kom dit fördes han till ett rum på slottet där han talade med kungen och drottningen i en hel timme:

- De sade att de bjudit in mig för att få en ung medierepresentants bild av vart pressetiken är på väg i Sverige och världen. Vid den tidpunkten var inte media så offensivt som man är nu vad gäller ovidimerade rykten. Så jag informerade vad som var att vänta och det ser vi resultatet av nu i och med kungaboken.

Hur kändes det att bli uppkallad till slottet?

- Som en tyst tillsägning. Jag var 24 år då så det var självklart en spektakulär upplevelse.
Han hoppas att kungen inte säger för mycket på presskonferensen kring älgjakten, där alltså även boken Den motvillige monarken ska tas upp:
- Jag tycker att det är en fin mångtusenårig rojalistisk historia att kungen har rykte om sig att leva ett spännande liv utanför de offentliga uppdragen.

Var det till och med mysigt att träffa kungen och Silvia?
- Det vill jag inte påstå. Jag fick ju lite av en tyst diplomatisk upprumpning i Östra Valvet på slottet samtidigt som jag gav kungparet en grundläggande lektion i pressetik och moral. Hoppas att de har nytta av detta i dessa turbulenta tider.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Mattias Hansson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.