Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Jag har dagar då jag inte har en åsikt alls"

Publicerad: 8 april 2008, 06:07

Den 28 maj utser Resumé de 499 bästa & mäktigaste i medie- och marknadskommunikationsbranschen. Varje dag intervjuas en av de nominerade. I dag är det Linna Johansson, ledarskribent på Expressen, som intervjuas.


Linna Johansson.

Varför är du ledarskribent?
 – Jag blev tillfrågad av PM Nilsson som då var nybliven redaktör för sidan och tackade ja efter lång betänketid. Jag var en hemskt försiktig människa på den tiden, haha. Det tog ett tag för mig att komma in i det men nu gillar jag att skriva ledare, det är en av de få platser i media där man faktiskt är satt att tycka saker på riktigt. Det är ett allvarligt och lite präktigt uppdrag och det passar mig.  

Av det du har skrivit det senaste året, vad har skapat störst reaktioner?
 – Det är som alltid, debatter som redan på förhand döms ut som triviala och stockholmsfixerade så som den om Maja Lundgrens bok som i själva verket är de som genererar flest mejl i inboxen. Sedan det gamla vanliga, abort och våldtäktsrättegångar har alla en åsikt om.    

Vilka frågor är viktigast för dig att lyfta upp som skribent?
 – Frågor som jag faktiskt bryr mig om. Det kan vara mer eller mindre stora ämnen. Men eftersom min uppgift är att tycka måste jag utgå från ett riktigt intresse, annars blir texten dålig. Jag läser inte kolumnister utan ett eget tydligt engagemang i botten, de är så meningslösa.    

Du är en av väldigt få ledarskribenter som regelbundet skriver om och ingående diskuterar feminism, varför gör du det?
 – Det där är något av en skribentsjuka i mina ögon, den ständiga jakten på nya ämnen. Plötsligt har man utropat sig som expert i allt från matlagning till mode, amerikansk inrikespolitik och klassisk musik. Det var feministiska frågor som fick mig att börja skriva för tio år sedan och jag har inte sett någon anledning att släppa dem.  

För några år sedan bloggade du dessutom, varför slutade du?
 – Jag ville skriva en roman istället. Jag tycker att ska man ha en blogg så ska man också sköta om den ordentligt. Redan etablerade skribenter som envisas med att ha blogg endast för att länka till sina egna redan publicerade texter och skvätta ur sig ett och annat inlägg är så genanta. Då kan man gott nöja sig med sin spalt tycker jag.  

Hur pass viktigt är det för dig att ha det mediala utrymmet att yttra dig?
 – Viktigt, vissa dagar mycket viktigt. Som när vi får en svårt misogyn dagisdebatt av det slaget Nina Björk initierade eller när chefredaktören för Rodeo tillåter Ken Ring att bedriva kampanj mot sin exflickvän på webben. Men jag har så klart också dagar då jag inte har en åsikt om något alls och hellre hade varit simlärare.  

Den här tävlingen handlar också om makt, ser du dig själv som mäktig?
 – Mäktig låter fånigt, det är ett ord jag bara använder om gamla Dire Straits-låtar. Men jag har makt, såklart. Jag upplever att jag är en skribent som är läst och har stort inflytande över vissa debatter.  

Vad har du för personliga mål för året?
 – Komma ytterligare en bit på romanen. Och förbli vegetarian.  

Slutligen, standardfrågan: hur känns det att vara nominerad?
 – Fint. Jag är fåfäng och gillar att se mitt namn på listor av alla de slag.  

På vilken plats skulle du sätta dig själv på listan?
 – I en bättre värld skulle jag sätta mig själv som tvåa efter min vän och kollega Jenny Westerstrand som är bland det smartaste och roligaste man kan hitta i ett par skor. Men nu vet jag inte. Jag slåss mot reklamare va? En bit ner i så fall.

Se alla nominerade och nominera din kandidat

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.