Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Jag har slutfört mitt uppdrag”

Publicerad: 27 mars 2015, 13:37

Mats Carleson, avgående vd på Bonnier Tidskrifter.

Foto: Peter Knutson.

I sommar lämnar Bonnier Tidskrifters vd Mats Carleson sitt uppdrag som vd efter cirka tre år. Hans jobb tas över av Lars Dahmén, som får ansvaret för hela Bonniers magasinsverkamhet. Nu berättar han om sin sorti.


Ämnen i artikeln:

Bonnier TidskrifterMats Carleson

I onsdags avslöjade Resumés att Mats Carleson, vd på Bonnier Tidskrifter, lämnar sin tjänst. Hans jobb tas över till sommaren av Lars Dahmén, i dag vd på HD/Sydvenskan.

Mats Carleson tog över vd-skapet på Bonnier Tidskrifter år 2012 efter Ulrika Saxon. Att nu sluta tycker han känns skönt, skriver han i ett mejlsvar till Resumé.
– Jag har slutfört det uppdrag jag fick av Jonas Bonnier när jag tillträdde 2012. Att skapa ett lönsamt mediahus som har råd att investera i framtida utveckling. Där står vi nu. Jag har inte ägt min egen kalender sedan tonåren och nu vill jag ta en paus.

Har du blivit petad?
– Nej.

Hur ser dina avgångsvillkor ut?
– Det kommenterar jag inte.

Han började arbeta på Albinsson & Sjöberg år 1988, där han senare blev marknadschef. År 2000 blev han värvad av Amelia Adamo som vice vd i dåvarande affärsområdet Amelia Publishing Group, och blev Amelias högra administrativa hand. Vid Bonnier Tidsktifters omorganisation hösten 2009 blev Mats Carleson förlagsdirektör för BT Marknad, och i januari 2012 blev han vice vd. Lite senare samma år tog han vd-posten.

– Det är ett kärleksförhållande som bryts. Jag har en stor kärlek till Bonnier Tidskrifter, alla starka varumärken och all den kompetens som finns i huset. Alla fantastiska människor som gör vardagen här till en fest med sitt engagemang och passion. Vi är en familj, det kommer att kännas som när man flyttar hemifrån. Separationer känns alltid. Kanske särskilt mycket den dag jag gör min sista arbetsdag på Bonnier Tidskrifter i slutet av juli.

Vad ska du göra härnäst?

– Nu ska jag ta en paus, äga min kalender och överväga de erbjudanden jag har fått. Sen får jag återkomma när jag bestämt vad som blir nästa steg.

Vad tycker du att du lyckats bäst med som vd på BT?
– Kanske kombinationen att lägga stort fokus på att fortsatt göra Sveriges bästa tidskrifter och tjäna bra med pengar på den affären samtidigt som vi utvecklar våra digitala affärer på ett bra sätt. Inte minst när det gäller konsumentintäkterna. Men det här gör jag ju inte själv, det är alla i husets som bidrar med kreativitet och hårt arbete.

Vad har du misslyckats med?
– Det får andra bedöma.

Vad tror du om framtiden för Bonnier Tidskrifter?
– Bonnier Tidskrifter kommer att ha en utmärkt framtid. Vi står inför stora utmaningar men med en ledande position och många talanger och tydliga mål står vi väl rustade att möta dem.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.