torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

David Lind försvarar klenoden i sitt kassaskåp. Foto: David Lind.

Jakten på historien bakom hur Lunarstorms gamla Guldäggsplakett hamnade på Pantbanken: ”Trodde inte att det var sant”

Det finns fynd – och så finns det fynd. När David Lind fick syn på ett skimrande ägg från 2003 på Pantbankens auktion slog han till direkt. Men vad gjorde Lunarstorms gamla Guldäggsplakett där? Resumé ger sig ut på äggjakt.

Publicerad: 1 juli 2022, 11:18

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se

I yrkeslivet är David Lind head of publishers på plattformen Strossle. Privat har vi att göra med en samlare av stora mått. Eller en ”horder” om han får säga det själv. På senare tid har han försökt kanalisera sitt botaniserade på auktionssajter till guld och silver, och uppdatera sina kunskaper om det nuvarande indexpriset. Under pandemin satt han så och slösurfade på Pantbankens digitala handelsplats efter ädelmetaller. Det var då han hittade klenoden. Lunarstorms guldäggsplakett från 2003.

– Jag trodde först inte att det var sant. Sen kollade jag upp historiken och såg mycket riktigt att de hade belönats just det året. Då slog jag till med ett bud direkt.

875 kronor. Mer än så kanske inte ett guldägg är värt. För när auktionen var slut hade David Lind varit ensam budgivare. Kort därefter traskade han in på Pantbanken vid Fridhemsgatan på Fridhemsplan i Stockholm och hämtade ut plaketten. Den står numera i hans kassaskåp bland annan memorabilia. 

– Den väger en del, 170 gram silver lite över silverpriset. Men jag hade aldrig sålt till det priset. Det är ett perfekt samlarföremål. Men Lunarstorm var en av de största sajterna när internet höll på att formas, faktiskt även en av de mest välbesökta sajterna globalt där och då. Det kombinerat med att det faktiskt är ett guldägg gjort i silver gör det till ett unikt objekt. 

David Lind har svårt att fastställa en prislapp och har inte fått någon återkoppling från auktionshuset Bukowskis. 

– De är lata som vanligt. Jag har hört med en myntspecialist också, men det är svårt att sätta ett pris. Det borde vara betydligt högre än det tiodubbla. 

Komms vd Linda Nilsson jobbade inte på branschorganisationen då det begav sig. När vi frågar henne om värdet skrattar hon gott. 

– Jag håller med om att affektionsvärdet kan vara minst tio gånger så högt. Sen kan jag inte uttala mig om värdet av själva silverhalten i metall, det gör andra bättre än jag. Jag har jobbat på Komm sedan 2009 och då var metallen i plaketten inte särskilt ädel, då var den av mässing.

Så personen som lämnade in ägget till Pantbanken hade tur som kom över ett ägg i ädel metall?
– Ja, så kan man säga.

David Lind har under tiden för köpet haft olika teorier om hur priset egentligen hamnade på Pantbanken.

– Är det vinnaren som har sålt den eller har den blivit snodd på en fest? Kanske finns det någon som blev bitter längs vägen eller någon vars liv inte gått så bra. Det där vill man ju veta. 

I skiftet mellan barndom och tonår vid 00-talens mitt använde David Lind aldrig Lunarstorm, utan chattade i stället på konkurrenten Playaheads plattform. 

– Jag har ingen personlig relation med varumärket, men är intresserad av reklam och internet. Det var en imponerande bedrift som Lunarstorm åstadkom. 

Kommer du att behålla guldäggsplaketten där i kassaskåpet?
– Jag skulle kunna sälja det om priset är rätt. Det beror på vad som har hänt, om det kommer fram att den skulle vara snodd. Och om personen skulle vilja ha tillbaka priset mot hittelön så får man kanske till tänka om. Jag skulle kunna tänka mig att ge tillbaka plaketten till dess rättmätige ägare om förlusten inte har skett frivilligt. Men jag skulle kunna lägga upp den på auktion om omständigheterna var annorlunda. 

– Kanske var Lunarstorm ett företag som rentav inte lade så stor vikt vid guldäggsbiten. Kanske blev någon tilldelad priset när de stängde ned kontoret. Om personen har sålt priset handlar det inte om någon bitterhet över relationen till Guldägget, utan snarare något med Lunarstorm som gått sönder längs vägen. Att man vill bli av med plaketten eftersom den påminner om någonting som inte blev av. 

Motiveringen till Guldäggsplaketten 2003

”Guldäggsplaketten går till Lunarstorm för att de har skapat en plats där företagssamarbeten utformas så att ungdomarna själva deltar och interagerar med varumärken på sina egna villkor. Det leder till ett ärligt utbyte och är ett lysande exempel på att företag och ungdomar kan närma sig varandra i stället för tvärtom. Guldäggsjuryn vill belöna ett ungdomsmedium vars räckvidd överstiger TV3, Kanal 5, MTV och ZTV tillsammans. Ett medium som varje dag interagerar med 80 procent av alla gymnasieungdomar under i snitt 37 minuter. Ett medium som på fem års tid har befäst sig som det självklara stället att hänga på”.

Varför vill du inte ställa fram den, utan förvarar plaketten i kassaskåpet?
– Den är ganska tung och svår att sätta upp på display. Jag vill inte att den ska bli snodd.

– Det viktigaste med det här objektet är historien, men jag vet inte så mycket om den. Bukowskis verkade inte förstå värdet av den.

Guldäggsplaketten lämnades in vid Pantbanken på Kungsholmen i april 2016, berättar en person som arbetar i butiken på Fridhemsplan. Enligt Pantbankens system behåller de en vara i sex månader. Löser man inte ut den inom sex månader, eller kommer in och betalar räntan för tiden varan funnits hos Pantbanken, läggs den ut till försäljning efter sju månader. 

Den 17 november 2016 avslutades auktionen första gången. Då ingen spekulant fanns fortsatte varan att åldras i Pantbankens ägo.

– Den lades ut i skyltfönstret i butiken. Men då ingen köpte den lades den ut på auktion igen. Då blev den såld, säger personen som arbetar i butiken, som inte vill gå in på hur mycket pengar den först pantsattes för.

– Men första gången den lades ut på auktion så var priset 600 kronor, och det täcker vad vi belånat den för plus 3,25 procents ränta.

När vi frågar om vem som lämnat in den hänvisar Pantbanken till banksekretessen.

– För mig betyder den här plaketten en rolig historia för kompisar och kolleger. För folk som jobbar med reklam. Det finns en mystik kring det. Och det betyder mycket, säger David Lind.

– Jag vill veta vad som har hänt, för jag saknar information och jag tror inte jag skulle bli besviken över vad ni kommer fram till. Jag har inte byggt upp en sån stor förväntan inför vad det skulle kunna vara. Det tråkigaste vore om den andra parten inte ville prata om det överhuvudtaget. Det är inte roligt om någon ligger så pass illa till att hen har tvingats sälja. Då skulle jag också kunna tänka mig att ge tillbaka priset. 

Johan Forsberg var informationschef för Lunarstorm vid tiden för vinsten i Guldägget. Han minns varken firandet på Café Opera för 19 år sedan eller vem som lade vantarna på det pris han aldrig själv varit i fysisk kontakt med. När han får höra vad som har hänt utbrister han i ett hjärtligt skratt.

– Jag blir väldigt nyfiken och vill veta vad som hände. Det där får ni reda ut, säger han.

– Jag har tyvärr ingen ledtråd att ge dig, annat än att plaketten stod på vårt kontor efter galan och så länge jag minns. Vad som hände sedan, efter att jag slutat på Lunar, det vet jag tyvärr inte. 

Ytterligare en person som var på plats på galan var Staffan Ekberg, som där och då delade på marknadsansvaret tillsammans med Jimmy Johansson, i dag vd på AWB. Staffan Ekberg driver i dag sajter som bland andra News55 och Nouw.com.

– Vi var jättestolta över att vi fick det här priset. Guldägget är ju en gala för reklambranschen. I vårt tacktal gjorde vi en poäng av att vi fått priset för en produkt och ett varumärke som skapats helt utan hjälp av branschen som galan är till för. Vi var ett ungdomsfenomen som svävade upp underifrån, utan någon som helst hjälp från en reklambyrå, säger han.

Vad tror du hände med plaketten?
– Jag tror att den har hamnat i någon låda på vårt kontor. Sen köptes Lunarstorm av andra ägare och så har plaketten fått fötter. Jag är helt säker på att ingen av oss fyra som stod där på scen och tog emot priset har sålt den. Lunarstorm ligger oss alla alldeles för nära kroppen.

Vad tycker du om att plaketten har sålts på Pantbanken?
– Det är sorgligt.

Via en sökning på Google hamnar vi hos entreprenören Vilhelm Schottenius, som efter att han varit med och grundat Björn Borg blev uppraggad för att utveckla Lunarstorm, som då var i sin linda. I en artikel i Hallands Nyheter nämner han Guldäggsplaketten i fråga.

– Jag kom in i företaget bakvägen. De behövde någon som förstod affärsbiten. Det var som att köra på en oplöjd åker. Lunarstorm fick en Guldäggsplakett för hur man lyckas bygga upp Sveriges största ungdomsgård på ungdomarnas egna villkor. Det var ett av Sveriges starkaste varumärke för ungdomar utan att man hade investerat en enda krona i reklam, sa han till Hallands Nyheter.

När vi får kontakt via mejl vet inte heller han mer om var plaketten har tagit vägen. Det vet inte heller någon av det 30-talet personer som jobbat på Lunarstorm vid tiden för Guldäggsplakettvinsten, som vi kontaktat via Linkedin.

Vi får telefonnumret till en av plattformens grundare. Den Varbergsbaserade entreprenören Rickard Eriksson som var en av förgrundsfigurerna under it-boomen under åren kring millennieskiftet. Ingen svarar, varken på sms eller samtal. 

När vi kontaktar Rickard Eriksson via Linkedin skriver han:

”Hej, nåt guldägg tror jag inte att vi fick, däremot Guldäggsplaketten. Men jag som västkustbo var inte närvarande vid galan, och minns inte om jag ens sett plaketten/diplomet på Sthlmskontoret. Lycka till med jagandet! :)”. 

Vi har fler frågor, men Rickard Eriksson har inga fler svar. Och här kunde berättelsen om Guldäggsplaketten vara över. Men så får den ytterligare fart.

– Jag tycker att Rickard Eriksson ska ha den, säger Staffan Ekberg över telefon. 

– Jag känner David på Strossle, jag mejlade med honom senast den 30:e maj. Jag ringer honom nu och säger att jag vill köpa tillbaka den så får vi se om din berättelse tar en ny vändning efter det.

 

Vet du mer om plakettens historia?

Hör av dig till yasmine.winberg@resume.se och andreas.thorell@resume.se eller via Resumés tipsformulär. Du får vara anonym.

 


Ämnen i artikeln:

GuldäggetToppnyheterStrossle

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev