Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jan Guillou: "Omdömeslösa hovskriverier"

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

Erik Fichtelius måste välja mellan att jobba med "Persson-projektet" eller att fortsätta som politisk reporter. Dessutom kommer han att få det svårt att bli betraktad som seriös journalist i framtiden, säger Jan Guillou, ordförande i Publicistklubben.


- Det är mycket förvånande att Erik Fichtelius redan nu förbereder sin avgång för att bli landshövding.Jan Guillou ser mycket allvarligt på Erik Fichtelius dubbla roller.- Det är omdömeslöst att sitta på två stolar samtidigt. Erik Fichtelius måste välja. Det går inte att förena det här uppdraget med att vara politisk reporter på SVT.Problemet är att Erik Fichtelius kan hamna i en situation där han känner till nyheter som han inte kan berätta för SVT:s tittare. Guillou anser att en journalist bör vara mycket sparsam med att utlova sådana embargon.- Det är klart att det kan komma en situation där man kan tänka sig att vänta med att publicera nyheter. Men att systematiskt sitta inne med information om Sveriges statsminister är mycket egendomligt och förvånande.Guillou är inte imponerad av den intervjuserie Fichtelius håller på med.- Det här är hovskriveri - inget förbjudet, men Erik Fichtelius kan inte förvänta sig att bli betraktad som en seriös journalist i framtiden.Efter avslöjandet att Erik Fichtelius haft dubbla jobb de senaste åren anser Jan Guillou att han får ta konsekvenserna.- Det är bara för Erik Fichtelius att välja vilket jobb han vill ha. Det är omöjligt att ha båda.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.