Nyheter
JC:s varumärkesresa – från Junior Center till konkurs
Publicerad: 25 april 2019, 12:44
Ett 30-tal butiker och omkring 250 anställda påverkas av beskedet.
Foto: Wikimedia commons
Svenska JC går i graven när bolaget ansöker om konkurs. Resumé litar några milstolpar i det klassiska varumärkets historia.
Nyligen meddelade den krisande klädjätten JC att de ansöker om konkurs i Finland. Samtidigt stod det klart att varumärket lägger ned sex butiker i Sverige, och att fler skulle komma att läggas ned under året.
JC:s ekonomiska kris har pågått i flera år och i januari blev situationen så desperat att företaget inte klarade av att betala löner till sina anställda. Planen var att genomföra en rekonstruktion för att rädda klädkedjan.
I tisdags avbröts dock rekonstruktionen och under onsdagen lämnade JC in en ansökan om konkurs till Stockholms tingsrätt, vilket Breakit först rapporterade om. Ett 30-tal butiker och omkring 250 anställda påverkas av beskedet. JC:s har skulder som uppgår till 160 miljoner till företagen Smart Perfect Ltd och Denim Island, skriver Expressen.
Bolagets webbsida är stängd med budskapet att "We are making things better", men i de fysiska butikerna ute i landet fortsätter försäljningen.
JC:s ägare Iliya Meric berättade för Market tidigare i veckan om sina tankar om att avbryta rekonstruktionen:
– Jag hade egentligen två förhoppningar. Den ena var att kunna få in det kapital vi behöver. Det har inte gått. Mina investerare har inte sett någon bra möjlighet i våra siffror. Det andra handlade om en större denimspelare, som hade kunnat ge draghjälp åt andra varumärken. Tyvärr gick inte det heller i lås, säger han till sajten.
Iliya Meric betonar också att det är JC Sverige AB som berörs och säger att han tror att varumärket JC kommer att överleva framöver.
Flera svenska jeanspersonligheter startade på JC och vissa lanserade därefter sina egna varumärken, bland annat Örjan Andersson som grundade Cheap Monday, Weekday och senast märket Örjan Andersson, David Holm som är produktutvecklare på WeSc, Maria Erixon på Nudie och Filip Lundqvist på Neuw för att nämna ett par.
Här nedan följer några av milstoplarna i JC över 50 år långa varumärkeshistoria.
1962
De två handlarna Arne Karlsson och Gunnar Lenfors startar en liten kedja under namnet Junior Center och öppnar den första egna butiken i Helsingborg. Idén är att endast göra mode för ungdomar.
1969
JC blir en frivillig fackkedja. Att bilda frivilliga fackkedjor är en lösning på den tuffa situationen som ensamstående handlare, där man först inriktar sig på gemensamma inköp och marknadsföringsåtgärder. Senare utökas det till bland annat administration och finansiering. Ett gemensamt inköpskontor för JC öppnar i Borås, med Leif Gustafsson som vd.
1976
JC lanserar det egna jeansvarumärket Crocker.
1990
Varumärket nylanseras under det nya namnet JC Jeans & Clothes och får även en ny logotyp.
1999
JC upplöser den frivilliga fackkedjan och andelarna i företaget omvandlas till aktier som ges till ägarna.
2002
JC flyttar huvudkontoret från Borås till Mölnlycke. Claes Hagberg slutar som vd. Bolaget omsätter cirka tre miljarder kronor och har 275 butiker.
2007
JC:s huvudkontor flyttar till Stockholm av den nya ägaren Retail & Brand (RNB). Bolaget omsätter vid tidpunkten 1,7 miljarder och har drygt 260 butiker. Enligt GP förlorar JC 80 procent av sin personal, som valjer att inte flytta med till Stockholm, däribland en stor del av inköparna. Det leder till en rad felsatsningar och åratal av förluster.
2012
Klädkedjan byter namn till JC Jeans Company och lanserar den nya kommunikationsplattformen "Jeans for all". Draget lyckas inte få ekonomisk krisande JC på fötter och RNB avskedar vd:n Marthyn Inghamn. Samtidigt meddelas att JC lägger ned 15 butiker i Sverige för att återfå lönsamhet, och avvecklar sju butiker i Finland.
2013
Den kinesiska jeansfabrikören Denim Island Group med Gordon Wu i spetsen blir ny huvudägare i JC. RNB fortsätter tills vidare att stå för logisitik och varor.
2014
JC lanserar en av sina mest uppmärksammade kampanjer: "Erika Linder". I kampanjen poserar den androgyna modellen som både tjej och kille, och blir ordentligt omskriven i medierna.
2015
21 fristående handlare över hela landet hoppar av JC och startar egna kedjan Jeansbolaget. Anledningen är att de inte lyckats komma överens om visionen framöver.
2017
JC lämnar in en ansökan om företagsrekonstruktion. Innan dess har JC fått statlig hjälp för att komma på fötter och undvika en konkurs. Samtidigt lanserar varumärket en ny e-handelslösning och ett nytt butikskoncept – Scandinavian Denim House.
2018
Ägaren Gordon Wu säljer JC Sverige till den turkiska skjorttilverkaren Iliya Meric som nu både är ensam ägare och vd.
2019
JC ansöker för andra gången om rekonstruktion, som avbryts i slutet av april. Senare samma vecka ansöker JC om konkurs. JC har enligt konkursansökan skulder på sammanlagt 160 miljoner kronor till företagen Smart Perfect Ltd och Denim Island.