Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jimmie Åkessons Trumpska tal: ”Gör Sverige bra igen”

Publicerad: 6 juli 2022, 10:36

Jimmie Åkesson talade i dag i Almedalen. (Peruken är inmonterad)

Foto: Henrik Montgomery

När det var Jimmie Åkessons tur att tala i Almedalen valde han att använda uttrycket ”Gör Sverige bra igen”. Retorikexperten Sofia Kacim menar att det är en tydlig kopia från USA, och Elaine Eksvärd håller med.


Ämnen i artikeln:

Politisk kommunikationJimmie ÅkessonSverigedemokraternaNyheterAlmedalen

I dag har Sverigedemokraterna och Centerpartiet fått dela på uppmärksamheten i Almedalen. Klockan 19 i kväll talar Annie Lööf (C), medan Jimmie Åkesson (SD) fick inta scenen klockan 11. I sitt tal pratade han om Sverige och hur han anser att regeringen har misslyckats med att lösa landets problem. En fras som återkom i talet var ”Gör Sverige bra igen” och att Sverigedemokraterna ska göra just det.

Låter det bekant? Det är inte så konstigt.

När Donald Trump kampanjade för presidentskapet i USA så myntade han snabbt uttrycket ”Make America Great Again”. Precis som att Kristdemokraternas Ebba Busch verkar ha inspirerats av det amerikanska uttrycket ”heartland” (som då oftast refererar till USA:s mellanväst) och ofta pratar om Sveriges ”hjärtland”, verkar SD-ledaren ha fått inspiration av den republikanske presidenten. 

– Det är en kopia av Trumps retorik, det kan man konstatera, säger retorikexperten Sofia Kacim till Resumé. 

– Han konstaterar att man kan välja att rösta på något gammalt, eller rösta för att göra Sverige ”great again”. Genom att använda det uttrycket positionerar han sig och sitt parti som ett nytt val, även om de varit med ett tag. Det återstår att se hur resterande frågor lyfts, men det som han vill ha sagt är att de senaste regeringarna har förstört ett Sverige som i grunden är bra.

Sofia Kacim tror att konservativa partier väljer att kopiera eller låna uttryck från USA för att de får bättre fäste i debatten, jämfört med retoriska verktyg från andra europeiska ledare. Och hon tror också att det kommer bli allt vanligare.

– Vi har redan sett det här i debatter, men de här stora bevingade begreppen och metaforerna från USA fungerar inte lika bra i Sverige. Men det är en trend som kommer fortsätta, säger hon.

Elaine Eksvärd håller med om att det är tydligt att Åkesson inspirerats av Trump. 

– Det är vanligt att politiker studerar andra politikers retorik och formuleringar för att uppnå samma framgång. Risken är att man framstår som en kopia, men troligen har Åkesson tagit chansen att slippa ”uppfinna hjulet” i det som en gång i tiden var en framgångsfaktor i USA - utfallet i Sverige återstår att se, menar hon.

I och med formuleringen så signalerar Åkesson att han inte har något problem med att kopplas ihop med Donald Trump. 

– När politiker kopierar retorik från partier med annan värdegrund riskerar de att betraktas som strateger utan ideologisk ryggrad. Åkesson har många gånger kopplats till Trump och med tanke på hans ordval verkar han heller inte ha några problem med det. Och tycka vad man vill om Åkessons politik så har han hållit samma ideologiska och retoriska linje under många valår, nu med inslag av Trumpretorik, menar Elaine Eksvärd.

– I ett val borde varje politiker tala för en framtid för landet men att i dagens läge med bland annat ändrade abortlagar i väst, tala för en tid som varit är ganska djärvt av Åkesson. Timingen då Trump talade om ”Make America Great again” var inte en tid då abortlagar var hotade. Med det sagt är inte alltid retoriska framgångskoncept i det förflutna lösningen om timingen är fel.

Enligt Almedalen var omkring 2 100 personer på plats under talet, som också sänts via TV4 och SVT.

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.