Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

JK åtalar inte Realtid.se

Publicerad: 30 april 2009, 12:03

Ekonomisajten Realtid.se publicerade namn på en man som är dömd till fängelse.
Han anmälde sajten till JK, som nu väljer att inte inleda någon förundersökning.


Ämnen i artikeln:

RealtidJustitiekanslern

JK skriver i sitt yttrande att Realtid.se har en ansvarig utgivare och därför är anmälan något som JK ska pröva. Det finns alltså möjlighet att driva ett förtalsmål mot sajten.

Den aktuella artikeln handlade om att en man som nu är verksam i mediebranschen dödes till fängelse för tre år sedan. I samma artikel namngavs även den dömde mannens kollega. Han dömdes också till fängelse.

Realtid.se medgav att det var en olycklig namnpublicering och tog efter påtryckningar bort namnet från artikeln. Mannen valde ändå att anmäla artikeln till JK.

JK skriver i ett yttrande angående att myndigheten inte kommer att inleda förundersökning. Detta eftersom publiceringen inte motiverar ett ingripande genom allmänt åtal.

JK tar dock inte ställning till om det rör sig om förtal eller inte. Mannen har nu möjlighet att driva frågan vidare, men då blir det genom ett enskilt åtal.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

RealtidJustitiekanslern

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.