Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

JK lägger ned förundersökning kring "112 - på liv och död"

Publicerad: 11 november 2014, 12:51

Justitiekanslern, JK, har avslutat sin förundersökning om misstänkt brott om tystnadsplikten i samband med att TV4-programmet "112 – på liv och död" spelats in på Blekingesjukhuset och Höglandssjukhuset. JK anser dock att inspelningen har medfört vissa sekretess- och integritetsrisker.


Ämnen i artikeln:

Titan TelevisionTV4

Målet med förundersökningen har varit att ta reda på om någon Landstingsanställd har gjort sig skyldig till brott mot tystnadsplikten i samband med inspelningen av "112 – på liv och död" – det vill säga om man har medverkat till att en patient har filmats utan att denna har gett sitt samtycke.

Det innebär också att ingen från produktionsbolaget Titan Television har stått misstänkt för brott.

Bakgrunden är att Socialstyrelsen kom med synpunkter på tv-inspelningar i vården – skrivelsen gick till samtliga kommun- och landstingsdirektörer.

Syftet var dels att informera om rättsläget, dels att klargöra att Socialstyrelsen har som regel att alltid anmäla misstankar om att en patient har filmats utan samtycke.

JK uppger också att Titan Television informerade personalen vid Blekingesjukhuset om vad en inspelning kan innebära och att ens medverkan i programmet är frivillig.

Landstinget skickade också ut brev till berörd personal och lade även ut rekommendationer på intranätet, enligt JK.

En liknande procedur gällde inspelningarna på Höglandsskjukhuset, men villkoren var inte lika detaljerade, enligt JK.

När det gäller Blekingesjukhuset konstaterar JK att det inte har gått att fastställa om det har skett brott mot tystnadsplikten, vilket bland annat har berott på "svårigheterna att identifiera och komma i kontakt med de aktuella patienterna".

När det gäller Höglandssjukhuset menar att JK att det finns skäl att anta att uppgifter som omfattas av sekretess har lämnats ut, men att det är svårt att fastställa exakt när det har skett.

JK:s slutsats angående de båda fallen är ändå att det är en ytterst svår uppgift för sjukhuspersonalen att bedöma om patienten är i ett sådant tillstånd att han eller hon kan bedöma innebörden av ett samtycke.

JK ställer sig dock frågande till om sjukvårdspersonal ska ägna tid åt att bedöma fall inför eventuella tv-inspelningar.

JK hänvisar också till uttalandet från Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik och Svensk skjutsköterskeförenings etiska råd.

"Enligt uttalandet avråder delegationen och etiska rådet läkare och sjuksköterskor från att delta i tv-program som i dokumentär form önskar spela in svårt sjuka patienter på akutavdelningar eller inom den prehospitala vården", skriver JK.

JK konstaterar dock att uttalandet inte är bindande, utan ska "balansera" en önskan om att medverka i en tv-produktion.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Titan TelevisionTV4

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.