Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

JK ska granska Aftonbladets källa

Publicerad: 21 december 2007, 09:54

Enligt JK kan den person som lämnade ut uppgifter till Aftonbladet om den psykiatriintagne man som planerade att mörda Filippa Reinfeldt ha brutit mot sekretesslagen. Nu inleder JK en förundersökning för att se om någon begått brott mot tystnadsplikten.


Enligt polismyndigheten i Stockholms län, som lämnade in anmälan till JK, finns det i två artiklar som publicerades i Aftonbladet den 15 och 16 november uppgifter som återfinns i patientens journal.

I artikeln den 16 november stod bland annat följande:
”42-årig man med diagnostiserad personlighetsstörning, empatistörning och impulsbenägenhet berättar detaljerat om ett planerat mord på statsministerns hustru där uppgifter om vapenköp, kalkylerad strafftid m.m. föreligger.”

Enligt JK är u ppsåtligt utlämnande av allmän handling respektive uppsåtligt åsidosättande av tystnadsplikt är straffbart.

Anders Gerdin, som var ansvarig utgivare när artiklarna publicerades, låter närmast oberörd av JK:s beslut när Resume.se ringer upp honom.
– Jag tycker ingenting om JK:s beslut. JK får granska ärendet bäst de vill, men vi kommer aldrig att röja våra källor.

Hur ser du på att JK efterforskar källor?
– Vill de forska i våra källor är det ett problem. Källor har en rätt att vara anonyma och den rätten kommer vi värna om.

Tycker du att det är det fel av JK även om personen begått ett brott mot tystnadsplikten?
– Absolut, källskyddet gäller alla. Även brottslingar har rätt att vara anonyma när de lämnar uppgifter.

Läs även: Aftonbladet-reportrar riskerar straff för källbrott

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.