Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

JKL lyfter valfråga

Publicerad: 4 juli 2013, 06:26

Foto: Andreas Elgstrand

Göran Persson, Olle Wästberg och Agneta Dreber utgör Nybyggarkommissionen, som ska lösa bostadsbristen. Pr-projektets pappa är JKL:s Anders Lindberg, som raggat ihop fem miljoner kronor från NCC, Nordea och Tyréns. – Regeringen har lite svårt att få ändan ur vagnen, säger Olle Wästberg.


Ämnen i artikeln:

Olle WästbergJKLAlmedalen 2013Anders Lindberg

Bostadsbristen är på väg att segla upp som en valfråga i de storstäder där regeringsmakten avgörs nästa höst. De som vill ha upp frågan på partiernas agenda gör det i Almedalen i år. Senare blir det trångt på den politiska scenen.

Syftet med Nybyggarkommissionen är att värdera förslag som kan avhjälpa bostadsbristen och presentera en åtgärdslista i januari 2014. 126 kommuner uppger sig ha bostadsbrist, 25 000 bostäder byggs i år, det dubbla behövs. I storstäderna anses bostadsbristen vara tillväxthämmande.

Det är ingen slump att Nybyggarkommissionen presenterades vid en presskonferens i Stockholm den 26 juni, fyra dagar före Almedalsstarten.

– Att lansera den i Almedalen eller senare hade inte varit någon bra idé, säger Olle Wästberg. Veckan före är perfekt.

Namnet är tänkt att låta tungt och officiellt, trots att det bara är ett prprojekt:
– Det finns en association till Lindbeckkommissionen i bakgrunden, säger Olle Wästberg.

– Hur jag fick uppdraget? JKL sökte personer, inte primärt för deras bostadskunskap, utan med kunskap om de politiska processerna.

Bakom projektet står JKL-grundaren Anders Lindberg och pr-byrån tillhandahåller också ett kansli med resurser:
– Det är riktigt att jag är idégivare och den som fått ihop konceptet. Det är också JKL som skaffat finansiärer till kommissionen. Kostnaden? Tja... budgeten är under fem miljoner. Ja, där ingår allt.

Det är ovanligt att JKL, som i de flesta sammanhang är hemlighetsfulla med sina kunder, frontar så tydligt för ett projekt.

– Det är inte vanligt, medger Anders Lindberg, senast var för tre år sedan då vi var projektledare för Tekniksprånget. Det går till så att någon kommer till oss med en idé, vi söker finansiering och när projektet är klart får någon annan driva frågan. Vi har den sortens breda kompetens att vi kan ta oss an sådana projekt.

Kommissionen är en mycket udda trio, med det gemensamt att samtliga lämnat den aktiva politiken:
Göran Persson, tidigare statsminister, är i dag JKL-konsult, lantbrukare och styrelseproffs.
Agneta Dreber, civilekonom, grundade Stockholmspartiet, borgarråd i Stockholm, generaldirektör för Folkhälsoinstitutet
och fram till i fjol vd för Livsmedelsföretagen. Hon är ordförande i Sveriges Radio.
Olle Wästberg, tidigare riksdagsledamot för Folkpartiet, statssekreterare i finansdepartementet, chefredaktör på Expressen, generalkonsul i New York och generaldirektör för Svenska Institutet. Var ordförande i Sveriges Radio under 1990-talet.

– Vi ska hålla ett antal offentliga seminarier ute i landet under hösten för att inte bli för Stockholmsfixerade, säger Olle Wästberg.

Finansiärerna är byggbolaget NCC, som är en av JKL:s stora kunder, Nordea, där kommunikationsdirektören Jan Larsson en gång var Göran Perssons statssekreterare i  tatsrådsberedningen, och konsultbolaget Tyréns, vars vd Ulrika Franke varit folkpartistiskt borgarråd och stadsbyggnadsdirektör i Stockholm och vd för  ostadsrättsföreningarnas företag SBC.

Men kommissionärerna ska inte känna sig bundna, utan kan bita den hand som föder dem, påpekar Anders Lindberg:
– Vad de kommer fram till lägger vi oss inte i. Man kan se dem som en tillfällig tankesmedja. Och då tar finansiärerna en risk. Inte heller Olle Wästberg känner att han måste gå bank- och byggbranschens ärenden:

– Vi jobbar inte på uppdrag av Nord-ea eller NCC. Vi är fria att tycka vad fan vi vill. Det finns många idéer om hur bostadsbristen ska lösas, som inte är realiserade. Regeringen har lite svårt att få ändan ur vagnen. Vi har en samlad erfarenhet av de politiska processerna och ska bedöma vad som är möjligt.

Har du jobbat med någon av de andra tidigare?
– Inte direkt med Agneta Dreber, men jag känner henne så klart. Men när jag var statssekreterare i finansen under Bildtregeringen var Göran Persson ekonomisk-politisk talesman för Socialdemokraterna.

Kan ni två komma överens då?
– Han kan vara en lätt dominerande person, men jag tycker om många av hans värderingar. Vi ska nog kunna hitta bra lösningar.

Även om hyresregleringen och bruksvärdesprincipen?
– Det är klart att bruksvärdesprincipen är elefanten i rummet. Men vi ska nog kunna komma överens om att fasa ut den på ett socialt ansvarsfullt sätt. Även jag känner socialt ansvar.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.