Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

JMW:s Mao-glasögon anmäls till JO

Publicerad: 16 september 2009, 09:26

En författare och doktorand i ekonomisk historia JO-anmäler nu Forum för levande historia för att myndigheten utpekar svenskar som gett stöd för Pol Pots folkmord i Kambodja. Myndighetens kampanjfilm ”Middag med Pol Pot", producerad av JMW, ingår i anmälan.


I filmen namnges Gunnar Bergström och Jan Myrdal som ingick i en delegation som besökte Kambodja 1978.  Deras besök kopplas samman med bilder från både massgravar och massvält.

Anmälaren ifrågasätter om namngivningen och utpekandena är ”förenligt med gällande lagstiftning och god sed i statsförvaltningen.”

Dessutom ifrågasätter han den rena faktadelen i presentationen och påpekar att både tider och bilder inte stämmer överens med vad de sägs dokumentera.

Doktoranden och anmälaren understryker att han anser att det är av extra vikt att en myndighet som utger sig för att dokumentera historia de facto har koll på historien.

Han skriver:
”Huruvida verkets sätt att hantera historisk dokumentation kan anses överensstämma med de krav på oväld och saklighet som normalt ställs på statliga myndigheter, i synnerhet som myndigheten i detta fall har uppgifter som påverkar historieämnet i undervisning och forskning. ”

Företrädare för Forumet för levande historia har tidigare sagt att syftet med filmen inte är att ironisera utan att skapa en tankeväckare som visar hur synen på korrekt ideologisk övertygelse förändras med tiden.

JMW:s cd Joakim Karlsson har skrivit manus och produktionsbolaget Palladium har producerat filmen. Regissörer är Robin Robinovitch och Filip Hammarström.

Resume.se har sökt både Björn Mellstrand, vd för JMW, och Joakim Karlsson för en kommentar

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.