Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Joakim Jardenberg

Publicerad: 18 december 2008, 12:46

Företaget Mindpark driver en blogg som läses av alla som vill hänga med i Medieesverige. Nu har han också dragit igång en egen blogg som ska vara mer personlig och rak.


Ämnen i artikeln:

Joakim JardenbergBloggar

Joakim Jardenberg.

Vad skriver du om?
– På mindpark.se skriver jag och mina kolleger om sådant som är viktigt för den svenska mediebranschen. Om nya och gamla medier, omställningen vi är mitt uppe i, murar som behöver rivas, samarbeten som borde inledas och affärer som måste göras. Frågor om överlevnad och utveckling. Vi försöker vara både en spark i rumpan och ett hoppets låga för en bransch som just nu går genom en svår identitetskris.
– På nyligen omstartade jardenberg.se är jag mer personlig och rak. Jag kallar den för unedited och det ska jag leva upp till tydligare under 2009. Jag vet redan nu att det kommer att behövas. Där publicerar jag också varje morgon, sju dagar i veckan, en kommenterad lista med det senaste dygnets intressantaste länkar.  

Varför bloggar du?
– För mindpark.se är det en tydlig och självklar del av vår verksamhet. Ett av vårt uppdrag är att se till att ägarna (traditionella mediehus) har koll på läget. En öppen blogg är på alla punkter bättre än ett internt mailutskick. Via kommentarer och inlänkar till bloggen får vi in massor med synpunkter och klokskap, långt mer smartness än vad vi tre på Mindpark kan åstadkomma själv.
– Dessutom sätter det oss på kartan och hjälper till att bygga på vårt nätverk, vi får massor med kontakter via bloggen.
– För ett utvecklingsbolag är det en självklarhet att försöka utnyttja så bred kunskap och erfarenhet som möjligt - och utan bloggen vore det inte möjligt. Jag tycker det är pinsamt att vi i stort sett är de enda som bloggar aktivt av av alla som jobbar med utveckling inom gamla dagstidningsbranschen.
– Min personliga blogg är en ventil, i första hand. En "note to self", och andra som är intresserade av samma saker som jag, i andra hand. Och en experimentverkstad i tredje hand. Den ser ut som fan, och funkar halvkryckigt, men det är för att jag konstant testar och leker med den.

Vad har du för ambitionsnivå på bloggen?
– Alltid höga ambitioner. Högre än Olle Lidbom;) Det ska hända saker hela tiden, och vi ska göra skillnad. Jag vill att vi tar plats i debatten. Men alltid på ett äkta sätt, jag fnyser åt bloggväggar och länkhorande.

Något inlägg som du ångrat i efterhand?
– Nej. Däremot ångrar jag ett inlägg som jag tog bort. Det kommer jag aldrig att göra igen. Gärna rätta och uppdatera, och inför öppen ridå visa vad som ändrats. Men att plocka bort ett inlägg har jag gjort för sista gången.

Får du mycket respons från läsarna?
– Enormt mycket. Men inte alltid på den egna bloggen. Istället dyker diskussionen allt oftare upp runt blogginläggen på Jaiku, Twitter, Facebook, Friendfeed och inte minst bland kommentarerna på andra bloggar som skrivit om ett inlägg från oss. It's a mess. Först kan det kännas lite trist, men det finns många fördelar också. Olika grupper vill diskutera ett inlägg ur olika vinklar, och i en samlad kommentarssträng under blogginlägget skulle kanske missförstånd frodas och pajkastning uppstå. Nu kan en teknisk aspekt diskuteras i ett forum, en innehållsmässig i ett annat och en affärsmässig i ett tredje forum. Håller jag bara koll och deltar på alla tre ställena så får jag en bra bild att ta med mig in i nästa blogginlägg.
– Men här kommer ändå ske mycket utveckling den närmaste tiden. I takt med att det blir ytterligare fragmenterat kommer det att behövas lösningar som hjälper till att samla ihop och aggregera samtalen. Det finns halvdan teknik redan, och bra tankar på idéplanet. Inom ett år är det här löst och vi har nya problem att brottas med.

Vilka andra bloggar följer du?
 – Jag har cirka 400 bloggar på min stadiga lista, och nästan lika många tillfälliga som åker in och ut beroende på särskilt bevakningsområde för stunden. Försöker ligga på ett dagligt flöde under 2000 inlägg, sedan börjar det bli omöjligt att hinna med. Googles lysande Reader för iPhone har revolutionerat hur mycket jag hinner med att scanna på en dag. Varje död stund kan ägnas åt att kolla av, rensa undan mycket och spara lite för vidare bearbetning. Det är underbart.– Ska jag tipsa om EN blogg som kanske inte är så känd för Resumés läsekrets så blir det just nu nrkbeta.no.
– Det är alltså vad SVT här hemma borde göra: ett gäng smarta människor som rockar loss med public service i ryggen och internet i blicken. Teknik, javisst. Men till användarnas nytta och glädje. Dessuom på norska och det är ju alltid kul. Gå dit och läs.

Vad gör du när du inte bloggar?
– Läser bloggar;)

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Joakim JardenbergBloggar

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.