Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

John F Swartling

Publicerad: 18 februari 2009, 09:06

John F Swartling, 35 år, ”radiomakare”, Krut. Han har regisserat Ernst Hugo och tar nu plats i radiojuryn.


Ämnen i artikeln:

Månadens Radio

John F Swartling.

Hur många år har du varit i branschen?
– 19 år.

Du började alltså i branschen som 16-åring, hur var det?
– Jag började med radio ett par år innan det blev kommersiell radio i Sverige och en stor fördel för alla unga är att det är mycket lättare att ta sig fram i nya branscher. Direkt efter gymnasiet åkte jag till New York och jobbade på produktionsbolag där. På så sätt fick jag ett jättestort försprång jämfört med de andra i branschen här hemma. När jag kom hem märkte jag att i Sverige fokuserade alla på tekniken till skillnad från USA där idén stod i centrum och tekniken kunde bestå av gamla rullbandspelare. Den var inte så viktig.

Vilka kunder jobbar du med?
– Bland annat Sveriges Radio, SL, Ford Norge och WWF.

Vilken är din drömkund?
– Just nu är det Oddset!

Stoltaste ögonblick hittills i karriären?
– Att ha regisserat Ernst Hugo Järegård.

Varför var det så stort att regissera Ernst Hugo?
– Egentligen tyckte jag nog att det var större då. Tror jag var 23 år någonting och det var mäktigt att få jobba med en så pass duktig skådespelare. Hela han var enorm när han gjorde entré i studion med sin färgsprakande lila kappa och matchande hatt. Det var överväldigande. Under åren har det varit så många stolta ögonblick. Stunder när det omöjliga blivit möjligt. Oavsett form på radio, så är det buskul att jobba med. Allt handlar ju om att skaffa sig förutsättningarna för att göra ett riktigt bra jobb och då blir det en hel del att känna sig stolt över.

Bäst reklam just nu förutom byråns egna?
– Comviqs brevduvor!

Någon annan drömperson att regissera?
– Ingen som jag drömmer om just nu. Förra året gjorde jag premiär som producent för en av sommarpratarna på P1 och en sommarvärd till årets upplaga står helt klart på önskelistan!

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

Månadens Radio

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.