Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Josef Fares om medietränare: ”Världen hade mått bättre av fler människor som säger vad de tycker”

Publicerad: 11 juli 2022, 13:28

Foto: Mattias Ahlm

När spelutvecklaren och regissören Josef Fares gick upp på scen och skrek ”Fuck the Oscars! Fuck the Oscars!” kallade pr-teamet till krismöte. Publiken? De älskade det.


Ämnen i artikeln:

NyheterSommar i P1

I dagens Sommar i P1 riktar spelutvecklaren och regissören Josef Fares skarp kritik mot några av de PR-personer och medietränare han jobbat med under åren. Han berättar bland annat om hur den globala speljätten Electronic Arts ville medieträna honom varpå han svarade ”Hämta era medietränare så ska jag träna upp dem” och hänvisade till att det inte går att regissera vad han ska säga.

– Jag förstår poängen av medieträning men fan vad världen hade mått bättre av lite mer kaos och människor som säger vad de tycker. Det blir så fyrkantigt annars. 

Och kaos var vad han fick. Inför en ”The game awards”, en av världens mest prestigefyllda spelmässor, där Josef Fares skulle presentera spelet ”A way out” var tanken att regissören skulle berätta om en kampanj och i regel marknadsföra spelet. Men Fares gick utanför manus. Innan han gick upp scen hade han fick en mängd frågor från journalister som ville jämföra spelmässan, som också delar ut priser, med filmvärldens Oscarsgala. Josef Fares var trött på jämförelsen och när han fick chansen på scen gav han en känga åt både journalisterna och den världsberömda filmgalan:

– Fuck the Oscars! Fuck the Oscars! Fuck you, I'm telling you... It's bullshit. 

Utan att veta säkert är det förmodligen inget en medietränare hade rekommenderat, likväl älskades han av publiken. Efter utspelet exploderade sociala medier och streamers som tidigare varit ointresserade ville helt plötsligt testa ”A way out”. Electronic Arts å sin sida kallade till krismöte och satte upp Fares själv som en potentiell pr-risk. I dag, när Fares gjort stor succé i spelvärlden, har de ändrat sig helt.

– Folk som intervjuar mig säger att det är skönt att jag säger vad jag tycker. Det är så absurt att vi lever i en tid där det uppskattas. Jag är inte pr-styrd överhuvudtaget. Så fort någon som jobbar med marknadsföring försöker bestämma vad jag ska säga ringer jag upp dem och markerar att det inte är okej. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

NyheterSommar i P1

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.