Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Journalister på plats i Haiti

Publicerad: 18 januari 2010, 11:53

CNN var först på plats på Haiti bland de stora medieföretagen. Men nu är även de första svenska reportrarna på plats.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterAftonbladetSVTSvenska DagbladetExpressen

Jordbävningskatastrofen i Haiti kommer nu att bevakas av svenska reportrar på plats.

SVT:s reporter Stefan Åsberg och fotografen Daniel Hols har redan rapporterat från huvudstaden Port-au-Prince. Expressens reporter Peter Sunesson gör sin första rapport i dagens Expressen. Tidningen har även skickat fotografen Axel Öberg, men några bilder från honom har tidningen inte fått med i dagens upplaga.

Dagens Nyheter har Michael Winiarski på plats. Något som underlättar i bevakningen.
– Rapporteringen blir förstås mer tillförlitlig om man som DN har en egen medarbetare på plats i Haiti. Michael Winiarskis rapportering kompletteras dessutom av analyser av DN:s medarbetare i Latinamerika Erik de la Reguera. Han har egen erfarenhet av Haiti vilket ger vår rapportering ytterligare dimensioner, säger redaktionschefen Åsa Tillberg.

Aftonbladets team med fotografen Urban Andersson och Staffan Lindberg kom i natt fram till Haitis gräns skriver chefredaktören Jan Helin i sin blogg.

Tidningen har också samarbetat med norska journalisten Andreas Griever som tillsammans med fotografen Thomas Nilsson är på plats och jobbar för VG. Det teamet har även rapporterat för Svenska Dagbladets räkning. Även Svenska Dagbladet ska nu ha en reporter på plats på Haiti.

Det är ett svårt jobb som väntar reportrarna.
”De kommer arbeta i en miljö som också under så kallade vanliga förhållanden är extremt farlig – med drogade kriminella ungdomsgäng som terroriserar den vanliga befolkningen. Nu tillkommer en raserad infrastruktur, döda och skadade på gatorna – och allt mer frustrerade invånare. I morse kom rapporter om vägspärrar av likhögar”, skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i sin blogg.

Sveriges Radios ekoredaktion har ingen reporter på plats. Deras korrespondent befinner sig i Miami, men kommer inte vidare. Just nu undersökar man möjligheten att skicka någon från Sverige. Redaktionen samarbetar med SVT:s och NRK:s utsända. Christina Gustafsson, utrikeschef på Ekot beskriver bevakningen som komplicerad.
– Så här långt är läget fullständigt kaotiskt och det är detta som beskrivs av samtliga reportrar på plats. Överblicken saknas och det är fullt begripligt i det här läget.

Även att förmedla texterna rent tekniskt är komplicerat. Aftonbladets team är utrustad med en satellittelefon som går att koppla till ett bilbatteri.

Först på plats av de traditionella medierna var CNN med sin medicinske korrespondent Sanjay Gupta. Men då hade redan sociala medier som Facebook, Twitter och Flickr rapporterat i realtid. Just Twitter har fått stor betydelse. Rapartisten Wyclef Jean, som är från Haiti, uppmanade sina ”followers” att skänka 5 dollar till välgörenhetsstiftelsen Yele Haiti Foundation. Det gjorde att sajten först kraschade, men också att över en miljon dollar samlades in på en dag.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.