Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Journalistförbundet begär medieföretag i konkurs

Publicerad: 12 juli 2010, 14:18

Svenska Journalistförbundet har nu lämnat in två konkursansökningar mot medieföretaget Sales Unlimited Globen AB som drivs av bland annat medieentreprenören Richard Flinck. SJF kräver att företaget betalar in utebliven lön för två av sina medlemmar på totalt 139 739 kronor.


SJF skriver i sina ansökningar att deras medlemmar kräver 47 864 kronor för lön, semesterersättning, utlägg busskort och telefoni respektive 91 875 kronor, lön och semesterersättning.

Sales Unlimited Globen AB fick en betalningsuppmaning den 22 juni, skulden är ännu inte betald.

Resumé.se har tidigare skrivit om konflikten mellan Richard Flincks företag och flera tidigare anställda och frilansare, där han är ansvarig utgivare för tidningen "Buss på Stockholm". Personalen har trots ett antal påstötningar inte fått ut sina månadslöner, en tidigare mediechef har stämt Rickard Flinck i tingsrätten på drygt 91 000 kronor för utebliven lön.

Sales Unlimited Globen AB har sedan den 22 december 2009 entreprenören Steffan Palm som verkställande direktör och styrelseledamot.

Steffan Palm drev tidigare öresauktionssajten Bid1234 som gick i konkurs 2009 med obetalda skulder till bland andra Barncancerfonden och PR-företaget Mafioso.

Resumé.se har utan framgång sökt Steffan Palm för en kommentar.

Resumé.se har tagit del av ett mejl som en av personalen skrev tidigare angående lönetvisten. Här är delar av det:

"Jag skriver till er i ett otrevligt ärende men tycker ändå att ni bör veta vad som försiggår, för er egen skull. Sedan jag slutade på Sales Unlimited har jag inte fått ut innestående lön, det rör sig nu om nästan en månadslön för min del. Det är mycket pengar och det har inneburit stora problem för min del, vilket Richard inte verkar bry sig det minsta om. Det är nu uppenbart för mig att han inte tänker betala ut mina pengar, utan helt enkelt tänkt behålla dem. Jag har därför tvingats kontakta mitt fack (som tilldelat mig ett juridiskt ombud) och Kronofogden, för att få in mina pengar.  Jag har dessutom fått reda på att samma sak hänt flera andra. Av denna anledning har Sales Unlimited (det gamla bolaget) begärts i konkurs, men eftersom Richard håller sig undan och inte har kunnat nås för delgivning drar det hela ut på tiden. Om han lyckas dra ut på det hela tillräckligt länge kommer ingen av oss drabbade att kunna få ut pengar via den statliga lönegarantin. Vi blir helt enkelt bestulna på pengar som rätteligen tillhör oss och kan inget göra.  Såvitt jag kan förstå har minst sex personer inklusive mig själv drabbats. Se till att vara fackligt anslutna, i så fall kommer facket att tillhandahålla juridiskt ombud om det behövs, utan extra kostnad. Det kan annars bli väldigt dyrt att betala en advokat med egna pengar. Det kan också vara bra att veta att en arbetsgivare som inte betalar ut lön i tid gör sig skyldig till ett grovt åsidosättande av sina skyldigheter gentemot arbetstagarna, vilket kan innebära att anställda kan säga upp sig utan hänsyn till uppsägningstid om de så vill.  Med detta sagt hoppas jag att inte fler av er drabbas, men jag kände det som min etiska skyldighet att informera er så att ni vet vad som försiggår och är förberedda på alla eventualiteter.

Rickards svar:

Tack, det var verkligen vad vi behövde. Jag ska i all hast försöka bemöta en del av dina ganska befängda påståenden. Det finns en anledning till att vi haft problem med utbetalningen av löner; vi har inte presterat. Det har under de senaste månaderna fakturerats i princip kaffepengar i bokningsverksamheten. Detta är ju en prestation som även du varit med om, eller hur? Som ett resultat av det arbete som du och vi andra har utfört så har det alltså under dessa månader bedrivits en slags Ebberöds bank; kostnaden för löner och andra overheadkostnader har vida överskridit vad vi dragit in. Det är bara tacka vare tidningen vi fått det att trots allt gå ihop.  När du skriver att `Det är nu uppenbart för mig att han inte tänker betala ut mina pengar, utan helt enkelt tänkt behålla dem´, ja, då finns det en liten svaghet i det resonemanget; det har inte funnits några medel att betala ut.  Du försöker få det att framstå som att du är ute i vällovliga syften, du nämner bland annat din ”etiska skyldighet”. Dessvärre är det ju alldeles uppenbart att du bara är ute efter att skada; hur svårt hade det varit att lyfta på luren och slå en signal?  Lönerna betalas ut efter hand, dagligen och så snabbt som möjligt är. Och detta kommer vi att klara. "

Artikelförfattare:
Lilian Andersson

Lilian Andersson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.