Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Journalistkonflikten avblåst

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

Journalistförbundet och Tidningsutgivarna accepterade i dag, fredag den 7 december kl 13.00, det bud som medlarna Gunnar Grenfors och Benne Lantz lade på torsdagen. Därmed återkallar båda parter samtliga stridsåtgärder. (Uppdaterad)


- Utan att ge avkall på upphovsrätten har vi nu ett avtal - något som våra medlemmar kämpat för i 249 dagar. Det här är en seger för facklig kamp, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén i en kommentar.Det nya avtalet löper på tre år och har ett sammanlagt värde på drygt 8,7 procent. Lönehöjningen gäller från 1 april i år, vilket för medlemmarna innebär full retroaktivitet. På medellönen i riket motsvarar retroaktiviteten cirka 6 000 kronor.När det gäller knäckfrågan upphovsrätten, som den stora striden stod om, har journalisterna kvar den principiella upphovsrätten. Men avtalet reglerar ersättningsnivåerna för vidareförsäljning av material central till runt 700 kronor per medarbetare.- Vi ser detta som en framgång. Det primära målet har uppnåtts, nämligen att ersättningsfrågorna vid nya verksamheter är lösta centralt. Företag och journalistklubbar skall inte fastna i ändlösa förhandlingar om extrapengar till de anställda journalisterna för att kunna använda deras texter och bilder i verksamheten, säger Bertil Dejke, förhandlare för TU.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.