Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

JUST NU: Mediernas kelgris

Publicerad: 25 mars 2011, 15:53

Håkan Juholt axlar idag manteln som partiledare för Socialdemokraterna. Det innebär också att smekmånaderna som mediernas kelgris snart kan komma att vara över och mustaschskämt ett minne blott. – Inte ens Carola kunde vara pressens kelgris för evigt, säger Staffan Dopping, senior konsult på K-street Advisors.


Ämnen i artikeln:

Håkan JuholtFredrik ReinfeldtSocialdemokraterna

Foto: Gunnar Seijbold

Idag blir Håkan Juholt officiellt ny partiledare för Socialdemokraterna. Sedan nominering har han varit lite av mediernas gunstling och inte helt sällan har det mest handlat om Håkan Juholts mustasch. Senast idag på kongressen skämtade Håkan Juholt själv om sin uppmärksammade ansiktsbehåring.
– Jag matar den, jag föder den och den känner trygghet. Man ska vårda den som en hundvalp.

Staffan Dopping tror att det inte dröjer länge innan medierna tröttnat på att kela och skämta med S-ledaren.

– Jag tror att det kommer att hålla i sig i ungefär två månader innan rapportering blir mer kritisk. Han använder sig gärna av färgstarka uttryck och jag tror att tidningar och bloggare kommer att söka i hans uttalanden efter ”Dagens Juholtare”. Men så är det, snart kommer medievärlden få nog av allt gos med Håkan Julholt. Inte ens Carola kunde vara pressens kelgris för evigt, säger Staffan Dopping.

Han menar att Håkan Juholt snart kommer att behöva bygga upp ett starkt nätverk på samma sätt som Fredrik Reinfeldt lyckades så väl i början av sin bana som partiledare.
– Men jag tror att det kan bli svårt med Håkan Juholts begränsade erfarenhet av politiskt rävspel.

Jämfört med hur Fredrik Reinfeldt framställer, och har framställt , sig själv i medierna är Håkan Juholt betydligt mer färgstark i sitt anförande.
– Han verkar också tycka om att uppmärksammas för sin person av medierna. Kanske inte som Göran Persson, men han verkar misstänkt road av att uppträda i media, säger Staffan Dopping.

Staffan Dopping jämför dagens Håkan Juholt med hur Fredrik Reinfeldt framstod i valrörelsen innan han blev vald till statsminister:
– Håkan Juholt är mer underhållande och retorisk medan Fredrik Reinfeldt var mer allvarlig men också mer strategisk.

Staffan Doppings betyg på partiledarna

Håkan Juholt:
Retorik: + + + +

Strategi: + +

Fredrik Reinfeldt:
Retorik: + + +

Strategi: + + + +

Christian Ström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.