Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Justin Trudeau får krishantera 18 år gammal maskeradbild: ”Största hycklaren"

Publicerad: 19 september 2019, 06:31

Ett "brown face"-fotografi på Kanadas premiärminister kan bli jobbigt inför processen att bli återvald, Spotifys varumärke flyger i USA och flera medier stoppar reklam för e-cigg. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Kanadas premiärminister Justin Trudeau har bett om ursäkt för ett fotografi taget på en fest för 18 år sedan som gjort att han anklagats för rasism Festens tema var "Tusen och en natt" och på bilden syns Trudeau med mörkt sminkat ansikte (så kallat "brown face") och turban. Tidskriften Time Magazine och togs på den skola där premiärministern vid den här tiden arbetade som lärare. Justin Trudeau beklagar bilden
– Jag ansåg det inte vara rasistiskt då, men nu vet vi bättre.

Justin Trudeau befinner sig just nu i en kampanj för att bli återvald och flera av kritikerna är andra politiker.

– Han är definitivt den största hycklaren i landet, säger Maxime Bernier, partiledare för Folkpartiet i Kanada enligt Reuters.

Spotifys varumärke flyger i USA
Det senaste året har den svenska musiktjänsten Spotify visat upp en stark användartillväxt på den amerikanska marknaden. Enligt de senaste rapporterade siffrorna från när tjänsten nådde 100 miljoner betalande användare globalt i våras har Spotify 26 miljoner premiumkunder i USA. I en färsk undersökning från konsultbolaget Prophet är Spotify det näst mest relevanta varumärket för amerikanska konsumenter med bara Apple framför sig. Undersökningen bygger på svar från 13 500 respondenter som fått svara på frågor om 225 varumärken i 27 branscher gällande vilket begär tjänsterna skapar, innovationsgrad, kundupplevelse och inspiration.

Listan nedan:
1. Apple
2. Spotify
3. Android
4. Bose
5. Disney
6. KitchenAid
7. Amazon
8. Netflix
9. Pixar
10. Pinterest

Efter larmet: Flera mediekanaler stoppar reklam för e-cigg
CBS, CNN, CNBC och flera andra stora medieföretag har dragit tillbaka tv-reklam för e-cigaretter efter larmen om dödsfall och mystiska sjukdomsfall i USA kopplade till produkten. CNN säger att de kan komma att ompröva sitt beslut i fall forskning visar att produkten inte är skadlig. CNN:s moderbolag Warner Media har också stoppat reklam för e-cigg i sina andra kabelnätverk, däribland, TNT och TBS. Det rapporterar CNBC.

Apples kommunikationschef lämnar efter 16 år
PR-veteranen Steve Dowling, som i dag har titeln VP Communications, lämnar Apple i oktober, detta efter dryga 16 år på företaget. Det rapporterar Recode. Avhoppet är den senaste i raden av flera oväntade chefsavhopp från Apple på senare tid. Dowlings uppgifter tas under en övergångsperiod över av marknadschefen Phil Schiller. I ett internt meddelande till kollegorna på Apple skriver Steve Dowling att han kommer att ta ledigt under en längre tid.

TV4 fälls efter uttalande om rasprofilering
Granskningsnämnden har beslutat att fälla TV4 efter ett uppmärksammat uttalande av nyhetsankaret Anders Kraft i januari, rapporterar flera medier. När Kraft skulle påannonsera ett inslag om rasprofilering i nyhetssändning sa han att han tänker på kriminalitet när han ser unga mörkhyade killar åka runt i en stor, dyr Mercedes. Han underströk att det innebär att han rasprofilerar, något han inte är stolt över. Granskningsnämnden skriver att de förstår att Kraft ville exemplifiera rasprofilering, men att uttalandet var "uppenbart kränkande" och riskerar att befästa fördomar.

Manusförfattaren Hans Ingemansson död
Hans Ingemansson har avlidit vid en ålder av 54 år. Han ligger bland annat bakom till flera publikssuccéer som "Solsidan", "100-åringen" och "Bonusfamiljen" och har sedan tv-serien "Smash" (1990) haft ett tätt samarbete med Felix Herngren och produktionsbolaget FLX. "Min käre, finaste Hasse. Så mycket hade aldrig blivit roligt om inte du varit med. 'Don't go away' som du sjöng i det första jag nånsin regisserade, och nu är det det enda som ekar i min skalle.", skriver Felix Herngren i ett inlägg om sin vän på Instagram.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.