Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kalla fakta vann journalistpris

Publicerad: 15 september 2008, 10:57

Kalla faktas reportage ”Den svarta torsken” belönades igår med 10 000 dollar. Bidraget var ett av de två förstapriserna vid International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ Award .


Reportaget, som sändes 2006 i Kalla fakta, är gjort av Fredrik Laurin, Joachim Dyfvermark och Sven Bergman. De inblandade gjorde en kartläggning av handeln med torsk som visade att de svenska fiskföretagen är en del av en svart miljardindustri. Inslaget fick en enorm uppmärksamhet och ledde till en debatt om svensk och norsk fiskepolitik som pågår än idag.

Vinnarna av Daniel Pearl Awards, som priset numera heter, namngavs igår i Lillehammer i Norge.
  – Tack vare detta reportage blev det tydligt för svenska folket hur stora multinationella företag låter det kortsiktiga vinstintresset gå ut över våra gemensamma resurser i världshaven. Reportagen visar även hur både konsumenter och myndigheter förts bakom ljuset, säger Fredrik Lundberg, samhällschef TV4-Gruppen, i en kommentar.

Förstapriset delas ut till ett amerikansk och ett internationellt bidrag.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.