Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kampanjbråk om L:s och SD:s bussturné: ”Som att bli spottad i ansiktet”

Publicerad: 22 augusti 2022, 12:19

Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Flera liberaler riktar hård kritik mot att partiet kampanjar för kärnkraften tillsammans med Sverigedemokraterna. Men till Aftonbladet säger partiledaren Johan Pehrson att det inte rör sig om någon kampanj.


Ämnen i artikeln:

NyheterLiberalernaPolitisk kommunikationJohan Pehrson

Under söndagen kom nyheten att Liberalerna (L), Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD) ger sig ut på sin första gemensamma bussturné, då partiernas energipolitiska talespersoner ska besöka Sveriges kärnkraftsverk. 

Bussturnén går under namnet ”Ny energi för Sverige”, och kommer förutom besöken på kärnkraftsverken även inkludera att partierna kampanjar på frågan bland väljare på gator och torg. 

– Det är första gången som våra partier kampanjar ihop, vilket visar på ett tydligt alternativ för väljarna och vad man kan förvänta sig ska komma ske efter valet, sade SD:s energi- och näringspolitiska talesperson Mattias Bäckström Johansson till Aftonbladet. 

Bussturnén väcker nu starka reaktioner inom Liberalerna. Enligt Aftonbladet rasar flera liberaler mot att partiet åker ut på en turné med SD med tre veckor kvar till valet.

”Riktigt jävla piss att partiet kör gemensam turné med SD. Helt jävla onödigt”, skriver Anton Holmlund, vice ordförande i Liberala Ungdomsförbundet på Twitter.

Andra liberaler som uttryckt sin kritik i sociala medier är Jessica Johnson, ordförande för Liberala Kvinnor, samt Marianne Damström Gereben, kommunalråd i Solna. 

LÄS MER: Receptet för att få ut Pehrson i medierna: Nato, kärnkraft och humor 

Till DN säger en källa inom Liberalerna: 

– Det känns lite som att bli spottad i ansiktet. När man har varit ute och kämpat och kampanjat så kommer det här som ett hugg i ryggen. 

Partiledaren Johan Pehrson säger till Aftonbladet att det inte rör sig om någon gemensam valturné. 

– Liberalerna har skrivit mängder av underlag och vi har också haft motioner i riksdagen där vi haft samsyn med de här tre partierna. Det är ett besök på Forsmark, det är ingen kampanj.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.