onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kampanjer på G

Publicerad: 16 juli 2008, 06:42

Här presenterar Resumé aktuella kampanjer. Vill du tipsa om en kampanj klicka här.
Vill du kommentera kampanjerna gör det längst ner på sidan.


Volkswagen lockar bilköpare med glass

Volkswagen testar nya marknadsaktiviteter under semestern. Genom att erbjuda en valfri glass till de som provkör en av företagets bilar hoppas de locka kunder till butikerna.

Marknadsaktiviteten genomförs tillsammans med kupong.se.
– Vi har tidigare belönats för innovativa marknadskampanjer på webben och det här är ett sätt att haka på nya trender, säger Åke Lundberg, marknadschef Volkswagen, i en kommentar.

Kampanjen är framtagen inhouse av Volkswagens försäljningsavdelning. Aktiviteten kommer också att backas upp av radiospotar som DDB för tillfället håller på att spela in.
– Radiospotarna kommer att vara lokala och ses som ett komplement. Sedan är det upp till återförsäljarna om de vill använda dem eller inte, säger Volkswagens informationschef Marcus Thomasfolk.

Volkswagen beskriver idén som genialiskt enkel och lättanvänd. Kunderna provkör en bil, sedan loggar säljaren in via en webblösning, som Bonnier Responsmedier hjälpt till att ta fram, och skickar ett sms till kunden. Sms-kupongen kan sedan lösas in på olika försäljningsställen som till exempel Pressbyrån.
– Vi fastnade för marknadsföringsidén eftersom den är ett nytt sätt för oss att använda ny teknik för att kommunicera personligt med våra kunder, vi ser en tydlig trend där personlig bearbetning blir allt viktigare och det strävar vi efter i allt större delar av vår kommunikation, säger Niclas Runberg, försäljningschef på Volkswagen Personbilar.

Volkswagen är inte det enda företaget som satsar på glass via sms i år. Bland annat har Tele2 ett samarbete med GB där de uppmanar kunder att skicka glass till sina vänner med hjälp av mobiltelefonen.

Yuppies och amerikanska fribrottare ska sälja Ikeas garderober

I 2007 års Gunn report rankades F&B:s kampanj ”Kom in i garderoben” för Ikea som den näst bästa interaktiva kampanjen efter Nikes. Nu kommer uppföljningen. Denna gång kan besökarna själva skapa musik på sajten och få yuppies och wrestlingsklädda ungdomar att dansa i Ikeas olika rum.

”Kom in i garderoben” har liksom i den tidigare kampanjen fokus på webb och interaktivitet. Målet är att visa upp Ikeas bredd och vilka funktioner produkterna kan få i olika rum.
– Med den här kampanjen började vi i en annan ände. Först gjorde vi sajten och sedan gjorde vi reklamfilmen utifrån det materialet, säger Mathias Appelblad, webb director på F&B.

Har ni jobbat mycket så tidigare?
– Vi har gjort det i lite varierande grad flera gånger men det här var första gången vi gjorde det helt fullt ut.

Kampanjen kommer att synas i tv, internet och i magasin. Allt material utgår från webben.
– I den här kampanjen ökar vi interaktiviteten. Besökarna kan till exempel spela olika låtar till de olika rummen och ladda upp sin egen musik. Sedan kan de få de olika karaktärerna att dansa till just den musiken i rummen, säger Appelblad.

Totalt har F&B tagit fram fem rum med olika karaktärer i varje.
– I det ena rummet finns ett gaypar i likadana kläder. Vi ha tänk oss att de befinner sig i en liten lägenhet på Manhattans eller i Londons yuppiekvarter. I ett rum finns en lite äldre, lite excentrisk dam som har ett förhållande med en man i en romantisk miljö. Sedan finns det en rysk ballerina, några ungdomar som är helt inne på amerikansk fribrottning och en familj med flyganknytningar.

Sajten lanseras med hjälp av en massiv bannerkampanj under tre veckor. Detta backas upp av en reklamfilm.

Kommer den här att gå lika bra som den förra?
– Ja, det finns absolut förutsättningar för det. Nu har den haft premiär i Sverige men det finns redan andra marknader som har hört av sig och varit intresserade av att eventuellt köra kampanjen, säger Mathias Appelblad.

Kampanjen är framtagen i samarbete med produktionsbolaget Chamdin & Stöhr Film. Kokokaka har producerat sajten.

HIF sticker ut hakan

Allsvenskan är igång igen efter EM-uppehållet och nu ska publiken återigen lockas till de svenska arenorna. Helsingborgs IF kör vidare med retsamma annonser om motståndarna.

Liksom tidigare är det den Helsingsborgsbaserade reklambyrån Addemotion som ligger bakom HIF:s kommunikation. Tidigare har byrån satsat på annonser där Helsingborgsspelare gör något som symboliserar vad som kommer att ske med motståndaren. Inför hösten har konceptet skruvats ytterligare och nu visas motståndarna upp.

Enligt Åsa Hermansson, projektledare på Addemotion, bestod annonserna inför matchen som var mot Gais av bilder på en fiskare med makrillar. Matchen mot AIK symboliseras med sportchefen Ola Andersson, ”Rit-Ola”, och annonsen inför matchen mot djurgården innehåller djur.
– Matchen mot Sundsvall landar i att det nog är dags att stänga det där Norrlandsfönstret, medan Ljungskile tar upp såväl de berömda Wålemarkarna som lagets tidigare baddräktssponsor.

Kampanjen går utomhus, i dagspress och i radio. Detta backas även upp av webb.

Läs även: Helsingborgs kaxiga kampanj – utan Henke

Lyssna på en av radiospotarna

Helsingborgs IF

Uppdragsgivare: Christian Nilsson, HIF
Byrå: Addemotion
Arbetsgrupp: Kristoffer Andersson ad, Ivan Matanovic copy, Åsa Hermansson projektledare, Fredrik Lundberg webbdesign
Produktionsbolag radio: Widevox

Så ska Bilbo rädda hemlösa katter

Nu ska fler få upp ögonen för hur hemlösa katter har det i Stockholm. Bakom annonserna med ord som ”skadad” och ”avlivad” står Stockholms Katthem och Bilbo & Co.

Förra sommaren körde Stockholms Katthem en kampanj där de lät katterna själva berätta vad de utsatts för. Målet var att minska antalet hemlösa katter i staden. Kampanjen gjordes ideellt av reklambyrån Crazy Kangaroo.

Nu tar den ideella organisationen upp idén på nytt. Denna gång är det Bilbo & Co som hjälpt katthemmet.

Liksom i den tidigare kampanjen har reklambyrån valt ut ord som de sedan strukit över och därmed fått fram en ny innebörd. Denna gång kan man i tunnelbanan samt på bussar bland annat läsa ord som ”skadad”, ”uppgiven” och ”avlivad”.

Enligt Stockholms Katthem finns det idag 30 000 hemlösa katter i Stockholm. Kampanjen, som startade i mitten av juni, kommer att gå i totalt 12 veckor. Sponsor är fodertillverkaren Royal Canin.

DI flirtar med sina ex

Dagens Industri vill locka tillbaka sina gamla prenumeranter. I en kampanj signerad Momentum visar tidningen exakt hur mycket de tycker att läsarna är värda.

Kampanjen bestod av ett dr-utskick i form av en kopia av den ordinarie tidningen som skickades ut till 12 000 personer i Stockholmsregionen. På förstasidan var huvudnyheten utbytt till texten ”Vi saknar dig”.

– Flertalet av dessa prenumeranter har lämnat oss på grund av att de har bytt arbetsgivare, flyttat, gått i pension eller av annan orsak som inte är relaterad till själva produkten. Det gjorde att vi inte behövde argumentera för produkten i sig, utan istället leka lite med den på ett förhoppningsvis roande och ödmjukt sätt, säger Carl Johan Thorsell, försäljningschef på Dagens Industri, i en kommentar.

Förutom förstasidan hade en även ett flertal annonser i tidningen bytts ut till bland annat prenumerationserbjudanden.

Dagens Industri planerar att köra flera liknande kampanjer under året.

Dagens Industri

Uppdragsgivare: Carl Johan Thorsell, Dagens Industri
Byrå: Momentum Worldwide
Arbetsgrupp: Johan Elsner creative director, Fredrick Sandström projektledare, Stephanie Gill produktionsledare, Anna Perrolf copywriter, Dan Fredrikson ad, Petra Nilsson original/grafisk form

Modehus inspirerade till lustgård

Göteborg & Co gav reklambyrån Shout i uppdrag att ta fram en kampanj åt Göteborgs Lustgårdar. Trädgårdsutställningarna, som är ett samarbete mellan de fyra parkerna Göteborgs Botaniska Trädgård, Gunnebo Slott och Trädgårdar, Liseberg och Trädgårdsföreningen, är enligt arrangörerna norra Europas största utställning i år. Varje anläggning har fått en egen unik utställning framtagen av olika designers och trädgårdsarkitekter.

I kampanjen har Shout valt att jämställa Göteborgs Lustgårdar med internationella modehus. Enligt byrån har målet varit att lyfta fram känslan av kreativitet och visa amläggningarnas höga klass.

Samarbetet mellan parkerna är en del i satsningen på en grönare region.

Göteborg & Co

Uppdragsgivare: Svante Hjertén och Mia Yngve
Byrå: Shout
Arbetsgrupp: Stefan Gustafsson projektledare, Jens Krona ad, Thomas Ottosson copy,  Frida Gustafsson  operativ projektledare, Pernilla Jonsson original

Kia tapetserar sommarsverige

I veckan startade Kias stora sommarkampanj ”KIA tar hand om notan”. Kampanjen, som kommer att gå under fyra veckor, ska föra ut budskapet att alla som handlar en ny Kia får 10 000 kronor att handla för. Kampanjen ska öka försäljningen och bygga varumärket.

– Vi ville göra ett annorlunda erbjudande som sticker ut. Det florerar många erbjudanden just nu i bilbranschen och många ger rabatter. På det här sättet gör vi något som kommunicerar lite hårdare, säger Janett Henter, tillförordnad marknadschef på KIA Motors, i en kommentar.

Kampanjen består av print, stortavlor och adshels, radio samt dr. Dessutom kommer Kia att köra ett event ihop med Mix Megapol under kampanjperioden.

Tidigare under våren satsade Kia på att sälja en av företagets bilar med hjälp av en professionell modell. Annons bilderna var inspirerade av de sju dödssynderna och mode. I sommarkampanjen lyfter Kia fram vanliga människor i sommarmiljöer.

Joachim Berntzon, projektledare på Berntzon Bylund, berättar om arbetet med Kia.
– Vi har successivt tagit in mer och mer människor i Kias kommunikation. För två år sedan var Kia ett ganska okänt varumärke och de första åren har vi koncentrerat oss på att lyfta fram bilarna. Nu är Kia mera känt och det rullar allt fler bilar på vägarna, nu är vi mogna för att ge Kia mer personlighet.


Text: Linda Fagerlind

Läs även: Sju synder ska sälja nya KIA

Kia

Byrå: Berntzon Bylund
Arbetsgrupp:  Hans Bylund  cd, Joachim Berntzon projektledare, Johan Gustafsson ad, Patrick Westerberg copy, Åsa Edgren produktionsledare, Erik Olsson formgivning, Marie Carlström och Anna-Karin Snygg-Larsson original
Fotograf: Susanne Wahlström
Radioproducent: Delorean
Mediabyrå: Phd

Skräckassociationer ska förbättra barnsjukhus

Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg vill skapa en bättre sjukhusmiljö för barn. Med hjälp av Tobias Thulin på ASR Reklambyrå och Robin Lundberg på Lundberg Annons byrå har de tagit fram en reklamfilm med skräcktema. Inspirationen till filmen, som just nu visas på TV3, TV4 och Kanal 5, kommer från en scen ur Stanley Kubricks film ”The Shining”.

Filmen har fått namnet ”korridoren”. Målet är att visa hur barn kan uppleva dagens sjukhusmiljö och att berätta att en trivsam och glad miljö underlättar barnens tillfrisknande.

Reklamfilmen är framtagen i samarbete med Bobby Works.

Alla inblandade har arbetat pro bono.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev