Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kan Blue Dragon få svenskarna att byta fredagstacon mot sushi?

Publicerad: 22 november 2018, 09:56

De senaste åren har Blue Dragon velat profilera hemmalagad sushi som lika smidigt som tacos. Till sin hjälp har man tagit reklambyrån Graviz som ska få svenskarna att "Break your taco habit".


Ämnen i artikeln:

Graviz

Du är stressad efter jobbveckan, barnen är hungriga och för att undvika att helgen inleds med fullskaligt familjekaos bör maten stå på bordet 20 minuter efter att du kommit innanför dörren. Det blir tacos. Igen.

Texmexen gjorde entré på den svenska marknaden redan 1982 och har sedan dess blivit synonymt med fredagsmys. Den korta tillagningstiden, det relativt låga priset och möjligheten att anpassa efter smak har gjort det till en favorit inte bara hos barnfamiljer. Studenter, medelålders par och till och med singlar älskar tacos. Men det tog sin tid för varorna att börja flyga från hyllorna.

– Jag var försäljningschef på Findus och minns att jag reagerade på att texmex fick så mycket plats i hyllorna trots att de inte sålde särskilt bra, har Mikael Aru, vd på Procordia Foods, tidigare berättat för Expressen.

Sedan dess har försäljningen fullkomligt exploderat och i dag räknar Nielsen med att texmex-segmentet årligen omsätter närmare 1,3 miljarder. Det är inte så konstigt att andra kategorier vill kidnappa fredagsmyset.

Sushin kom till Sverige redan på 70-talet men det är först de senaste 10-15 åren som försäljningen tagit ordentlig fart. På restaurangerna. För även om sushin inte längre känns ny och spännande är det få som vågat ta sig för att tillaga den själv, om man nu inte vill visa sig på styva linan inför sina middagsgäster. Just det vill det asiatiska matvarumärket Blue Dragon förändra. Varumärket är en av de största aktörerna som levererar asiatiska produkter till dagligvaruhandeln och har på den svenska marknaden anlitat Graviz för att sköta reklamarbetet.

– Blue Dragon har i flera år haft en strategi om att göra sushin mer lättillgänglig, säger Johanna Berbom, vd på Graviz.

Redan för tre år sedan lanserade byrån tillsammans med Blue Dragon kampanjen "Hela Sverige rullar" som skulle bredda bilden av vad man kan ha i en så kallad maki-rulle. Blue Dragons produktutveckling har i flera år fokuset på just det lättillgängliga, Graviz uppgift var att hitta någonting att haka upp det på. I de reklamfilmer som just nu rullar i sociala medier ses en rad olika karaktärer mosa i sig en taco samtidigt som de gymmar, dammsuger eller vattnar blommorna. Hämtningen är "Break your taco habit"

– Tacokonceptet kommer helt och hållet från kreatörerna. Idén bakom reklamfilmerna är busenkel – vanan att äta tacos har gått alldeles för långt. Det såret vill vi peta i, säger Peter Eriksson, copywriter på Graviz.

Kampanjfilmerna, som främst rullar på Facebook och Instagram, kompletteras även med medier som Baam och Elle mat & vin, kundbearbetning ute i butik, pr och influencersamarbeten. Inte helt olikt hur tacon en gång i tiden lanserades, undantaget influencers. Kampanjens räckvidd i media ligger på 2 345 901 och på 178 500 i influencerkanaler. Graviz kom in i bilden relativt sent och hade därför inte möjlighet att själva arbeta med något ute i butikerna, något man hoppas ska ändras när nästa steg lanseras.

Se kampanjfilmerna längst ned i artikeln

Hur ser ni på utmaningen i att genom kommunikation förändra ett så invant beteende?

– Vi ser det inte som att vi ändrar ett beteende, snarare att vi skruvar lite på det. Beteendet och uspen är egentligen densamma för tacos och sushi; man gör det tillsammans, man bygger ihop den själv och det går ganska fort, säger Peter Eriksson.

Vad som fått Graviz att tro på sin idé är bland annat undersökningar som visar att förra årets köttkonsumtion för första gången på länge pekar nedåt. Samma undersökningar visar också att vi börjat intressera oss alltmer för "fintacos", tänk långkokta böngrytor, snarare än den traditionella Santa Maria-varianten.

– Vi svenskar är måna om vad vi stoppar i oss och vill i regel äta mindre kött, säger Johanna Bergbom.

Huvudmålgruppen är småbarnsföräldrar, där tacos är den näst största fredagstraditionen bakom ouppnåeliga "biff med tillbehör".

Precis som för alla andra som vill pocka på uppmärksamhet i sociala medier gäller det att fånga publiken på en dryg sekund.

Tycker du att ni lyckas med det?

– Hur många gånger jag än hört Calle Sjönell (head of creative shops på Facebook) prata om den där sekunden är jag fortfarande inte helt övertygad. Jag tror att alla människor är intresserade av bra innehåll, oavsett om det är långt eller kort. Fokuserar man för mycket på den första sekunden riskerar man att förlora det historieberättande, säger Peter Eriksson.

– Jag tycker dessutom att vi greppar tittaren, speciellt i filmen med mannen som sitter på gymmet. Det tror jag gör att folk tittar till hämtningen, fyller Johanna Bergbom i.

Även om ledtiderna var extremt korta blev Blue Dragon nöjda med Graviz resultat. Såpass att de sköt till extra pengar för mediebudgeten. Sverige fungerar som något av en testmarknad och teamet i London, där Graviz kontaktperson på Blue Dragon även sitter, ser möjlighet att testa ett liknande koncept.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Graviz

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.