Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kanal 5 stoppar Sibyllas nya film

Publicerad: 8 november 2007, 12:21

Nu i helgen har Sibylla premiär för sin nya reklamfilm "Skottet". Men inte i Kanal 5 som man hade planerat. Kanalen har nämligen stoppat filmen för att den bryter mot de engelska reklamreglerna. - De läser sina regler som fan läser bibeln, säger Göran Åkestam, filmens copywriter på Åkestam Holst.


Kanal 5 sänder från Storbritannien och lyder under brittisk lag. Det ett regelverk som i många stycken är mer långtgående än dess svenska motsvarighet. Kanal 5:s jurist Oskar Malmquist fann att filmen bryter mot tre punkter i regelverket när han granskade den.- En punkt som heter "offensive". Det betyder att reklamfilm inte får göra sig lustig över våld, skador eller liknande. Punkt två är "health and safety" som säger att man måste handha vapen och maskiner på ett säkert sätt och punkt tre är "physical harm". Den punkten finns för att skydda barn. Beteenden som lätt kan kopieras av barn ska inte vara med i reklamfilmer, förklarar han.Tycker du att det här är ett solklart fall?- Ja, det tycker jag faktiskt.Göran Åkestam har liten förståelse för kanalens beslut.- Man måste se en film till hela berättelsen. Det här är en djupt sedelärande historia. Ingen blir allvarligt skadad och polisen får sparken. Den berättar att vänskapen är viktigare än karriären.Funderade ni på det här när ni gjorde filmen?- Vi hade inte en tanke på det och det beror inte på att vi inte kan reglerna.Enligt Jonas Devallius, marknadschef på Sibylla kommer Kanal 5:s stopp inte att påverka kampanjens storlek. Filmen kommer att gå i TV4 och man hoppas nu kunna flytta delen som skulle ha gått i Kanal 5 till TV3. Om det inte lyckas kan det bli så att man i stället kompletterar med Eurosport.Jonas Devallius säger att han respekterar Kanal 5:s beslut men?- Jag kan tycka att det finns andra filmer som man förr borde titta på. Som exempelvis Mer-mannen som går loss med en yxa på en husvagn. Den har man sänt, i och för sig på kvällstid.- Vi jobbar med humor och surrealism. Filmen ska ses i sin helhet men ser delarna för sig är den ju ytterst en uppmaning att man inte ska leka med pistoler.Se filmen i Filmrummet - klicka här

Henrik Axelsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.